Amazon-aktier sjunker på oro över stigande kostnader, Indien-tillväxt

Amazon, Amazon Indien, Amazon-aktier, Amazon-försäljning, Amazon-försäljningsprognos, Jeff Bezos, Amazon-VD, Amazon Prime, Amazon-butik, AmazonGo Amazon såg också en kraftig inbromsning i intäkterna från prenumerationstjänster, vilket mestadels är Prime-medlemsavgifter. (Bild: Bloomberg)

Amazon.com Inc-aktier sjönk efter att e-handelsjätten gav en ljummet försäljningsprognos under första kvartalet och väckte oro över stigande kostnader, saktade ned tillväxten i detaljhandeln och en dunkel utsikt för sin verksamhet i Indien.

Försäljningen kommer att vara 56 till 60 miljarder dollar under innevarande period, sa företaget torsdag, jämfört med analytikernas genomsnittliga uppskattning på 61 miljarder dollar.

Även om försäljningen och resultatet för fjärde kvartalet översteg analytikernas uppskattningar, minskade tillväxten i den nordamerikanska detaljhandelsenheten dramatiskt under den viktigaste semesterperioden, och kommentarer om osäkerhet i Indien sände aktien lägre. Aktierna minskade så mycket som 5,8 procent i utökad handel.

Finanschef Brian Olsavsky försökte försäkra investerare om att företaget fortfarande är på rätt väg. Men han hade få uppmuntrande ord om tillväxt i Indien och sa att effekterna av nya e-handelsregler i landet fortfarande är osäkra.

Verkställande direktör Jeff Bezos har lovat cirka 5 miljarder dollar för att jaga tillväxten i Indien och ser världens näst folkrikaste land som den bästa gränsen för Amazons internationella press.

”Det är väldigt oroande”, säger Tom Forte, analytiker på DA Davidson & Co.. ”Tänk på hur skadligt det kommer att vara för Amazons framtid om Indien inte är en stor del av det. Hittills har Kina varit det största misslyckandet. ”

Under fjärde kvartalet ökade de totala förlusterna från internationella verksamheter till $ 642 miljoner, vilket vänder en trend för förbättrad lönsamhet. På ett samtal med reportrar sa Olsavsky också motvind från valutakurser för utländsk valuta.

Världsomspännande fraktkostnader ökade med 23 procent under fjärde kvartalet, vilket översteg försäljningstillväxten på nätet och betonade påfrestningen av gratisfraktkampanjer som Amazon lanserade för att avvärja konkurrensen från Walmart Inc och Target Corp under semestern. Amazon såg också en kraftig inbromsning i intäkterna för prenumerationstjänster, vilket mestadels är Prime-medlemsavgifter.

Mer än 100 miljoner Prime-medlemmar över hela världen betalar månads- eller årsavgifter i utbyte mot fraktrabatter och musik- och videostreaming. Amazon höjde priset på Prime förra året, och gratis tvådagars frakt har blivit ett vanligt erbjudande från andra återförsäljare.

Företaget prognostiserade rörelseresultatet för första kvartalet på 2,3 till 3,3 miljarder dollar, i linje med prognoserna för 2,99 miljarder dollar. Olsavsky antydde också att Amazons utgifter kommer att öka under 2019 och betonade att utgifterna 2018 var lätta och att företaget måste fortsätta investera i människor och anläggningar för att expandera.

Under fjärde kvartalet, Amazons största år, ökade intäkterna med 20 procent till 72,4 miljarder dollar. Analytiker beräknade 71,9 miljarder dollar. Nettoresultatet var 6,04 dollar per aktie, jämfört med en genomsnittlig uppskattning på 5,56 dollar.

Försäljningen på Amazon Web Services, toppsäljaren av molntjänster, klättrade 45 procent till 7,43 miljarder dollar och bibehöll takten under föregående period. Rörelsekostnaderna ökade med 18 procent under det senaste kvartalet, enligt företagets uttalande.

Annonsering var en viktig penningtillverkare som lyfte fram Amazons förmåga att debitera varumärken och handlare för synlighet till sina 100 miljoner plus lojala Prime-abonnenter, som betalar avgifter i utbyte mot leveransrabatter, film- och musikströmning och andra förmåner. Företagets ”andra” intäktskategori, som mestadels är reklam, växte 95 procent till 3,39 miljarder dollar under kvartalet.

Shoppare kommer att spendera 484 miljarder dollar globalt på Amazon i år, en ökning med 26 procent jämfört med 2018, och det Seattle-baserade företaget kommer att fånga mer än hälften av alla online-utgifter i USA, enligt EMarketer Inc. Bezos har drivit bortom det låga marginalverksamhet för att sälja varor online till mer lönsamma kategorier som molnberäkning och reklam.

Dessa vinster hjälper också till att driva Amazons växande enhetsverksamhet, som inkluderar smart-home och anslutna bil-prylar som fungerar på Amazons röstaktiverade Alexa-plattform.

Investerarnas tro på Amazons växande vinst bidrog till att rekordhöjda aktien i september innan aktierna sjönk under en bredare marknadsnedgång i slutet av året. Amazon-aktier ökade med cirka 14 procent i år på investerarnas optimism att företaget kan upprätthålla tillväxt och lönsamhet och stängdes till 1 718,73 dollar innan resultaten publicerades.

Amazon hade hoppat tillbaka över Microsoft Corp, som är nummer 2 inom cloud computing, som det mest värdefulla börsnoterade företaget, med ett börsvärde på 840,4 miljarder dollar.

Fortfarande är en stram arbetsmarknad, stigande fraktkostnader och pengar förlorade investeringar utomlands hot. Amazon lovade i oktober att betala alla sina lageranställda minst 15 dollar i timmen, samtidigt som vissa bonusar och lagerutdelningar eliminerades. Kostnaden för förvaring, förpackning och leverans av varor ökade 12 procent under semesterkvartalet till 10 miljarder dollar, i linje med en försäljningstillväxt på nätet på 12,5 procent.

Fjärde kvartalet erbjöd investerare den första glimten av resultat från året innan sedan Amazons 13,7 miljarder dollar förvärv av Whole Foods Market 2017. Försäljningen i fysiska butiker, som huvudsakligen är Whole Foods-platser, minskade med 2,7 procent till 4,4 miljarder dollar.

Hämtningar i butik av online-livsmedelsbeställningar räknas inte som fysisk butiksförsäljning, vilket fördunklar möjligheten att spåra resultatet för Amazons livsmedelsförsörjning.

Onlinehandlarens brick-and-mortar-strategi inkluderar också bokhandlar och en kassörfri närbutik som heter AmazonGo, som låter kunderna checka in med en smartphone-app och debiteras automatiskt baserat på vad de tar bort från butiken.

Amazon har historiskt sett levererat relativt lite vinst eftersom det uppfyller Bezos strategi att investera för att ligga kvar. Att bygga lager och datacenter runt om i världen, uppfinna nya enheter och automatisera uppgifter som vanligtvis utförs av människor är bara några av de platser Amazon spenderar sina pengar på.

Bezos, världens rikaste man och Amazons största aktieägare, meddelade tidigare denna månad att han skilde sig från MacKenzie, hans fru till 25 år.

Relaterade Artiklar

Back to top button