Allt roligt, ingen av de skarpa pilarna: Project Aero ger VR till bÄgskytte

Allt roligt, ingen av de skarpa pilarna: Project Aero ger VR till bÄgskytte

Virtuell verklighet har anvÀnts för mÄnga saker, frÄn att fÄ kor att producera mjölk till att ge ut lukt-o-syn för filmer. Men det har ocksÄ testats av idrottare av alla rÀnder, som Kay Niu, en nyligen UCLA grad och ivrig bÄgskytt.

För sitt seniorprojekt byggde Niu Project Aero, en simulator för virtuell bÄgskytteutbildning. MÄlet var att förbÀttra sitt eget spel och samtidigt uppmuntra yngre deltagare att prova sporten. Aero ger dem ett sÀkert sÀtt att trÀna, sÀrskilt om deras förÀldrar inte kÀnner sig bekvÀma med att ha pilar som flyger runt bakgÄrden.

NÀr Los Angeles förbereder sig för sommar-OS 2028 Àr Niu redo att ta sin produkt till marknaden. Vi pratade med den unga virtuella interaktionsdesignern om Project Aero, utvecklingen av XR-teknik och omskapande av den komplexa mekaniken i bÄgskytte i en virtuell miljö. Nedan redigeras och sammanfattas utdrag av vÄrt samtal.

Ge oss bakgrundsberÀttelsen om Project Aero.
Kay Niu (KN): Jag har alltid varit intresserad av sĂ€tt att förbĂ€ttra bĂ„gskytte genom teknik. Det fanns (och Ă€r fortfarande inte) sĂ„ mycket teknik i sporten. För att utforska mina idĂ©er bestĂ€mde jag mig för att Project Aero skulle vara mitt Senior Capstone-projekt. Jag började med en frĂ„ga: “Hur kan teknik förbĂ€ttra bĂ„gskytte?”

Jag ville se till att jag inte bara anvÀnde VR som en gimmick utan som ett möjligt sÀtt för idrottare att trÀna och förbÀttra sitt spel. Jag tittade pÄ olika forskningsartiklar om VR-simulering inom sport, liksom exempel pÄ VR i andra sporter. Den andra halvan var att rÀkna ut hur jag ville implementera den riktiga fören och hur idrottaren skulle skjuta fören.

Project Aero VR BĂ„gskytte Simulering HTC Vive

Vilka var de största problemen du försökte lösa?
I huvudsak den begrÀnsade tid som idrottare har pÄ de faktiska turneringsplatserna. OS Àr vart fjÀrde Är och det finns verkligen inget sÀtt att vÀnja sig vid platsen utan att vara dÀr. Det finns ett testevenemang Äret före OS, men den sista platsen kanske inte ens Àr komplett vid den tiden. SÄ att kunna höra och se den sista platsen Àr en fördel. Att sedan öva pÄ att skjuta i en? OvÀrderlig.

Hur fungerar Project Aero?
För att starta en övning glider anvÀndaren pÄ handledsremmen. Detta har den mekaniska frigöringen pÄ sidan, sÄ det mÄste vara handleden de anvÀnder för att dra tillbaka bÄgen med. HTC Vive Tracker gÄr pÄ handleden pÄ handflatan. Sedan satte de pÄ sig HTC Vive-headsetet.

Nu kan de se fören i spelet och kan “plocka upp den” med handen. För att “nocka pilen” tar spelaren pilen i spelet nĂ€ra strĂ€ngen i spelet. Det kommer automatiskt att klippas pĂ„. Spelaren kontrollerar sedan i verkliga livet om den mekaniska frigöringen Ă€r upplĂ„st; hakar pĂ„ klo pĂ„ öglan som ligger pĂ„ bĂ„gens gummiband, stĂ€nger klo pĂ„ öglan och lĂ„ser frigöringen med knappen under tumavtryckaren.

Projekt Aero HTC Vive

Vad hÀnder sen?
Spelaren drar nu tillbaka fören. Jag sÀger alltid till spelaren att lÀmna sin tumme tills de Àr i full dragning. Sedan kan de sÀtta tummen pÄ avtryckaren. Detta Àr för att förhindra felaktigheter nÀr de av misstag trÀffar avtryckaren nÀr de drar tillbaka; det lÀrs ut nÀr man skjuter en mekanisk frigöring i verkliga livet. NÀr spelaren Àr redo slÀpper ett enkelt klick pÄ tumavtryckaren pilen i spelet och skickar den till sitt mÄl.

Hur laddar man om?
För att fÄ en annan pil nÄr spelaren bakom dem och en annan pil kommer att leka.

Fungerar detta bara med HTC Vive?
Ja. För nÀrvarande Àr Project Aero ett HTC Vive-exklusivt projekt.

Vilka Àr de andra komponenterna?
Jag tog en Accubow, som Àr en övningsbÄge med ett gummiband istÀllet för en snöre, och hakade upp den i en Vive Tracker för att spÄra bÄgens position. Jag kopplade ocksÄ in en mekanisk frigöring till en Arudino med en annan Vive Tracker.

En mekanisk frigöring anvÀnds faktiskt i Compound Archery. IstÀllet för att dra en bÄge tillbaka med handen anvÀnder du en mekanisk frigöring för att dra och skjuta bÄgen. Detta Àr inte tillÄtet i bÄgskytte i OS, men det anvÀndes pÄ grund av projektets tidsbegrÀnsningar. Det var mycket lÀttare att bara programmera en enkel knapp pÄ Arduino. NÀr jag gÄr tillbaka till projektet Àr det en av mina högsta prioriteringar att möjliggöra en handslÀppning.

Hur lÄng tid tog projektet?
För Project Aero var tidslinjen tre mÄnader. Jag arbetade med det tillsammans med bÄgskytte tÀvlingar och mina klasser pÄ UCLA. SÄ, inte mycket tid. Det hjÀlpte verkligen inte att jag var borta i en vecka för US Collegiate Target Nationals tvÄ veckor före den mjuka deadline.

Uppenbarligen Àr du som en konkurrenskraftig bÄgskytt din bÀsta testperson. Jag antar att dina kollegor i UCLA-bÄgskytte ocksÄ anvÀnde det.
Mina lagkamrater, Jacqueline Zhang och David Zhou, testade bÄda det omfattande, [and they told] mig möjliggjorde mer effektiv och bekvÀm övning, sÀrskilt nÀr man gör högvolymdagar.

Kolla in Zhou som gör ett testskott:

Är det mer effektivt att testa inuti VR Ă€n i verkligheten?
Ja definitivt. 100 pilar kan ta ungefÀr en timme [to shoot] i verkligheten, medan det bara Àr 20-30 minuter i VR.

BÄgskytte-sporten strÀcker sig tillbaka till 10 000 fvt nÀr egyptiska och nubiska idrottare sköt pilar med bÄgar. NÀr kom du först i bÄgskytte sjÀlv?
Jag började bÄgskytte pÄ UCLA som nybörjare. Jag gick tillbaka frÄn klassen och sÄg att UCLA BÄgskytte hade sin bÄgskyttefestival, dÀr de lÀr folk som aldrig har skjutit förut. Jag försökte det och blev kÀr.

BÄgskytte Àr en sport som du kan göra vad du vill av den. Du kan skjuta ett par pilar för skojs skull med nÄgra vÀnner sjÀlv, eller bestÀmma dig för att tÀvla i statliga eller nationella turneringar. Jag rekommenderar verkligen att du hittar ett bÄgskytteomrÄde nÀra dig och testar det. MÀnniskorna i sporten Àr vÀlkomna och nÄgra av de trevligaste mÀnniskorna jag nÄgonsin har trÀffat. Det förÀndrade verkligen mitt liv och jag Àlskar varje ögonblick av det.

Om personer som lÀser detta vill köpa Project Aero, hur kontaktar de dig? Hur mycket kostar det och vilken installation skulle de behöva för att köra det?
Om nÄgon Àr intresserad av att köpa Project Aero eller har fler frÄgor om det, kontakta mig pÄ kaydesigns1997[at]gmail.com. För att kunna anvÀnda Project Aero behöver du en dator som kan hantera VR-mid-level VR-upplevelser, samt en HTC Vive. Du mÄste ocksÄ fÄ den anpassade bÄge- och slÀppinstÀllningen jag har skapat. TyvÀrr Oculus-anvÀndare, du har inte din egen version av en Vive-tracker. Men jag kan skapa en version Ät dig.