Aitken superdator kommer att simulera NASA Moon Landings

Aitken superdator kommer att simulera NASA Moon Landings

NASA planerar att landa den första kvinnan och nÀsta man pÄ mÄnen till 2024. Men för att komma dit mÄste den simulera uppdraget. Nu har byrÄn superdatorn för att göra just det.

Förra veckan öppnade NASA sin nya Modular Supercomputing Facility (MSF) vid Ames Research Center i Kalifornien. Den första superdatorn som Àr inrymd dÀr heter Aitken, och den kommer att hjÀlpa NASA att förbereda sig för framtida mÄnlandningar.

LĂ€kare Utan GrĂ€nser konstruerades för att tillĂ„ta NASA att utöka sin avancerade superdatoranlĂ€ggning som servar över 1500 forskare och ingenjörer. Samtidigt minskar det drastiskt mĂ€ngden el och vatten som krĂ€vs för att kyla superdatorer genom en kombination av “utomhusluft, flĂ€ktteknologi och ett cirkulerande vattensystem.”

AnlÀggningen Àr uppdelad i 16 moduler, med det första modulhöljet Aitken, som Àr en specialdesignad superdator som utvecklats av Hewlett Packard Enterprise (HPE) och baserad pÄ sin SGI 8600 end-to-end högpresterande datorplattform. Aitken Àr uppkallad efter astronom Robert Grant Aitken, som specialiserat sig pÄ binÀra stjÀrnsystem.

Aitken kommer att anvÀndas för att köra simuleringar av intrÀde, nedstigning och landningssteg för NASAs nÀsta bemannade uppdrag till MÄnens yta som en del av Artemis-programmet. Vi förvÀntar oss en mÄnlandning vid mÄnens sydpol nÄgon gÄng 2024, vilket innebÀr att det finns gott om tid att köra mycket komplexa simuleringar för att sÀkerstÀlla att uppdraget gÄr utan problem.

Aitken kommer definitivt inte att sakna prestanda för dessa simuleringar, med sin teoretiska prestanda rankad till 3,69 petaFLOPS. Det uppnÄs genom en kombination av andra generationens Intel Xeon-skalbara processorer, Mellanox InfiniBand skalbar bandbreddsnÀtverk och Schenider Electric SmartShelter Containers, som Àr perfabricerade vÀderbestÀndiga, brandklassade datamoduler.

Totalt kör Aitken 1150 noder som bestÄr av 46 080 Xeon-kÀrnor och stöds av 221 terabyte minne. Den har ett PUE-betyg (Power Usage Effectiveness) pÄ 1,03, och en idealisk PUE Àr 1,0. PUE mÀter hur effektivt ett datacenter, eller i detta fall en superdator, anvÀnder energi för datorutrustningen (och oberoende av kylning).