Aitken superdator kommer att simulera NASA Moon Landings

NASA planerar att landa den första kvinnan och nästa man på månen till 2024. Men för att komma dit måste den simulera uppdraget. Nu har byrån superdatorn för att göra just det.

Förra veckan öppnade NASA sin nya Modular Supercomputing Facility (MSF) vid Ames Research Center i Kalifornien. Den första superdatorn som är inrymd där heter Aitken, och den kommer att hjälpa NASA att förbereda sig för framtida månlandningar.

Läkare Utan Gränser konstruerades för att tillåta NASA att utöka sin avancerade superdatoranläggning som servar över 1500 forskare och ingenjörer. Samtidigt minskar det drastiskt mängden el och vatten som krävs för att kyla superdatorer genom en kombination av “utomhusluft, fläktteknologi och ett cirkulerande vattensystem.”

Anläggningen är uppdelad i 16 moduler, med det första modulhöljet Aitken, som är en specialdesignad superdator som utvecklats av Hewlett Packard Enterprise (HPE) och baserad på sin SGI 8600 end-to-end högpresterande datorplattform. Aitken är uppkallad efter astronom Robert Grant Aitken, som specialiserat sig på binära stjärnsystem.

Aitken kommer att användas för att köra simuleringar av inträde, nedstigning och landningssteg för NASAs nästa bemannade uppdrag till Månens yta som en del av Artemis-programmet. Vi förväntar oss en månlandning vid månens sydpol någon gång 2024, vilket innebär att det finns gott om tid att köra mycket komplexa simuleringar för att säkerställa att uppdraget går utan problem.

Aitken kommer definitivt inte att sakna prestanda för dessa simuleringar, med sin teoretiska prestanda rankad till 3,69 petaFLOPS. Det uppnås genom en kombination av andra generationens Intel Xeon-skalbara processorer, Mellanox InfiniBand skalbar bandbreddsnätverk och Schenider Electric SmartShelter Containers, som är perfabricerade väderbeständiga, brandklassade datamoduler.

Totalt kör Aitken 1150 noder som består av 46 080 Xeon-kärnor och stöds av 221 terabyte minne. Den har ett PUE-betyg (Power Usage Effectiveness) på 1,03, och en idealisk PUE är 1,0. PUE mäter hur effektivt ett datacenter, eller i detta fall en superdator, använder energi för datorutrustningen (och oberoende av kylning).

Relaterade Artiklar

Back to top button