8K-TV-apparater får en officiell definition och logotyp

Det blir allt svårare att köpa en ny 1080p-TV eftersom 4K-upplösning har blivit normen, men nu får vi en officiell definition och logotyp för vad som kommer nästa: 8K Ultra High Definition-skärmar.

Consumer Technology Association (CTA) har avslöjat vad kraven är för att en TV ska hävda att den officiellt är 8K. Definitionen är uppdelad i fyra viktiga områden som täcker skärmupplösning, digitala ingångar, uppkonvertering och bitdjup.

Skärmupplösningen måste ha 33 miljoner + aktiva pixlar och vara minst 7 680 gånger 4 320 med ett 16: 9-fönster som kan visas. Alla pixlar måste vara individuellt adresserbara och visa hela färgintervallet som skärmen annonserar för. Den måste också uppfylla de riktlinjer för mätning som anges av International Committee for Display Metrology (ICDM) med hjälp av International Display Measurement Standard (IDMS).

Förutom att uppnå den 8K-upplösningen måste varje 8K UHD-TV också kunna uppskala SD-, HD- och 4K-video till 8K, vilket säkerställer att om du uppgraderar din TV förblir ditt befintliga innehåll tillgängligt och kommer förmodligen att se lite bättre ut.

För digitala ingångar måste 8K UHD-TV: n ha minst en HDMI-ingång som stöder en upplösning på 7,680 gånger 4,320, ett bitdjup på 10 bitar, progressiv skanning, HDR, HDCP v2.2-innehållsskydd, RGB Colorimetry och Non -Constant Luminance Y’C’BC’Rsignal format, och slutligen, 24, 30 och 60fps bildhastigheter och 1000/1001 bråkdelar bildhastigheter. För 50Hz-regioner i världen krävs också 25- och 50fps-stöd.

När det gäller bitdjupet kräver 10-bitarsstödet att en 8K-bild kan återges och svarar på ändringar av någon av de 10 bitarna. Metoden för bearbetning specificeras dock inte som en del av den officiella standarden, vilket innebär att tillverkare kan bestämma vilken lösning de ska använda.

Den officiella logotypen kan användas från 1 januari 2020. Den kommer att erbjudas under ett frivilligt licensprogram, men det är troligt att alla större tillverkare kommer att registrera sig för att visa den på sina 8K-tv nästa år.

Relaterade Artiklar

Back to top button