8K-TV-apparater fÄr en officiell definition och logotyp

8K-TV-apparater fÄr en officiell definition och logotyp

Det blir allt svÄrare att köpa en ny 1080p-TV eftersom 4K-upplösning har blivit normen, men nu fÄr vi en officiell definition och logotyp för vad som kommer nÀsta: 8K Ultra High Definition-skÀrmar.

Consumer Technology Association (CTA) har avslöjat vad kraven Àr för att en TV ska hÀvda att den officiellt Àr 8K. Definitionen Àr uppdelad i fyra viktiga omrÄden som tÀcker skÀrmupplösning, digitala ingÄngar, uppkonvertering och bitdjup.

SkÀrmupplösningen mÄste ha 33 miljoner + aktiva pixlar och vara minst 7 680 gÄnger 4 320 med ett 16: 9-fönster som kan visas. Alla pixlar mÄste vara individuellt adresserbara och visa hela fÀrgintervallet som skÀrmen annonserar för. Den mÄste ocksÄ uppfylla de riktlinjer för mÀtning som anges av International Committee for Display Metrology (ICDM) med hjÀlp av International Display Measurement Standard (IDMS).

Förutom att uppnÄ den 8K-upplösningen mÄste varje 8K UHD-TV ocksÄ kunna uppskala SD-, HD- och 4K-video till 8K, vilket sÀkerstÀller att om du uppgraderar din TV förblir ditt befintliga innehÄll tillgÀngligt och kommer förmodligen att se lite bÀttre ut.

För digitala ingĂ„ngar mĂ„ste 8K UHD-TV: n ha minst en HDMI-ingĂ„ng som stöder en upplösning pĂ„ 7,680 gĂ„nger 4,320, ett bitdjup pĂ„ 10 bitar, progressiv skanning, HDR, HDCP v2.2-innehĂ„llsskydd, RGB Colorimetry och Non -Constant Luminance Y’C’BC’Rsignal format, och slutligen, 24, 30 och 60fps bildhastigheter och 1000/1001 brĂ„kdelar bildhastigheter. För 50Hz-regioner i vĂ€rlden krĂ€vs ocksĂ„ 25- och 50fps-stöd.

NÀr det gÀller bitdjupet krÀver 10-bitarsstödet att en 8K-bild kan Äterges och svarar pÄ Àndringar av nÄgon av de 10 bitarna. Metoden för bearbetning specificeras dock inte som en del av den officiella standarden, vilket innebÀr att tillverkare kan bestÀmma vilken lösning de ska anvÀnda.

Den officiella logotypen kan anvÀndas frÄn 1 januari 2020. Den kommer att erbjudas under ett frivilligt licensprogram, men det Àr troligt att alla större tillverkare kommer att registrera sig för att visa den pÄ sina 8K-tv nÀsta Är.