8 skÀl att uppgradera till iPadOS

8 skÀl att uppgradera till iPadOS

Med iPad Pro har Apple positionerat sin populĂ€ra surfplatta som en affĂ€rsenhet – stöd för tangentbord och penna gör det till mer Ă€n en multimedia-gadget, medan dess smala ram gör den mer bĂ€rbar Ă€n en bĂ€rbar dator.

Men det körde fortfarande iOS, ett app-centrerat mobiloperativsystem för telefoner och senare anpassat för iPads. Senaste iterationer av iOS har laddat surfplattan med mer arbetsorienterade funktioner, inklusive arbetsflödeshantering i Dock, Slide Over och Split View för förbĂ€ttrad multitasking och dra-och-slĂ€pp-interaktioner. Men Tim Cook avvisade förra Ă„ret tanken pĂ„ att slĂ„ samman iOS och macOS. ”Vi tror inte pĂ„ att vi pĂ„ nĂ„got sĂ€tt tappar den ena Ă„t den andra”, sa han. IstĂ€llet Ă€r företagets lösning iPadOS, som fokuserar pĂ„ “den distinkta upplevelsen av iPad.”

Den anlÀnder den 24 september och Àr kompatibel med ett antal befintliga iPads: iPad (5: e, 6: e och nyligen aviserade 7: e generationen); iPad Pro (9,7, 10,5, 11 och 12,9-tums modeller); iPad mini (4: e och 5: e generationen); och iPad Air (andra och tredje generationen). HÀr Àr nÄgra skÀl att uppgradera.

Annons

Öppna en app i flera utrymmen

PÄ skrivbordet Àr det enkelt att öppna tvÄ e-postmeddelanden, flera foton eller flera Word-dokument samtidigt; inte sÄ pÄ mobil. Med iPadOS kan du öppna flera fönster frÄn samma app i Split View, som Notes-appen pÄ bilden ovan. För att se alla versioner av en app som du har öppnat vid en viss tidpunkt, tryck pÄ dess ikon i dockan.

Flera appar i Slide Over

Slide Over har funnits pÄ iPads sedan iOS 11; den placerar en liten version av en app ovanpÄ en annan pÄ skÀrmen för multitaskingsÀndamÄl (blÀddra igenom Twitter medan till exempel Netflix spelar i bakgrunden). Med iPadOS visar Slide Over flera appar för enklare byte.

Dela filer med iCloud Drive

Filer-appen gÄr ocksÄ tillbaka till iOS 11, och den lÄter dig visa och komma Ät alla filer du har lagrat pÄ onlinetjÀnster som iCloud, Box, Dropbox och Microsoft OneDrive. iPadOS lÀgger till iCloud Drive-stöd för mappdelning, sÄ alla som har tillgÄng till en delad mapp kommer att se den senaste versionen i iCloud Drive pÄ sin iPad. Om din fil finns pÄ en USB-enhet, SD-kort eller SMB-filserver, Àr det bara att ansluta den sÄ visas den i appen Filer.

Bli kreativ och samarbetsvillig

Om du arbetar med Apple Pencil lÀgger iPadOS till en ny meny som ger enkel Ätkomst till verktyg, fÀrgpaletter, former, objektgummi, ett nytt pixelgummi för att ta bort nÄgon del av ett slag och en linjal för att rita raka linjer. Markera och skicka hela webbsidor, dokument eller e-postmeddelanden pÄ iPad genom att svepa Apple Pencil frÄn skÀrmens hörn.

Med den nya Sidecar-funktionen kan du samtidigt anvÀnda din iPad som en andra skÀrm, spegla din Mac-skÀrm pÄ iPad och skicka Àndringar som gjorts pÄ iPad med Pencil till din Mac via Continuity.

Textredigering

Flera viktiga iPadOS-tillÀgg gör det lÀttare att navigera i ett dokument, inklusive en mer exakt markör och möjligheten att skrubba genom en fil med rullningsfÀltet. FörbÀttrade gestkontroller innebÀr att du nu kan knacka och svepa för att markera text, nypa med tre fingrar för att kontrollera kopierings-, klipp- och klistra-processen och utföra en trefingers svepning för att Ängra och göra om Àndringar.

Flytande tangentbord

Om du försöker hÄlla din iPad och skriva kommer det hÀr flytande tangentbordet att hjÀlpa dig att göra saker med nÄgra enhands svep.

Mörkt lÀge

Detta rullar ocksÄ ut till iOS 13, men ge dina ögon vila med iPad mörkt lÀge. Menyerna kommer att dimma, liksom inbyggda appar, inklusive: App Store, Böcker, Klocka, Kontakter, Filer, HÀlsa, Hem, iMessage, iTunes, PÄminnelser, GenvÀgar, Butik, Nyheter, Anteckningar, E-post, Kartor, Telefon, Foton, PoddsÀndningar, Safari, InstÀllningar, Lager, Tips och plÄnbok.

Vidare lÀsning

Tablettrecensioner

Tablettens bÀsta val