8 skäl att uppgradera till iPadOS

Med iPad Pro har Apple positionerat sin populära surfplatta som en affärsenhet – stöd för tangentbord och penna gör det till mer än en multimedia-gadget, medan dess smala ram gör den mer bärbar än en bärbar dator.

Men det körde fortfarande iOS, ett app-centrerat mobiloperativsystem för telefoner och senare anpassat för iPads. Senaste iterationer av iOS har laddat surfplattan med mer arbetsorienterade funktioner, inklusive arbetsflödeshantering i Dock, Slide Over och Split View för förbättrad multitasking och dra-och-släpp-interaktioner. Men Tim Cook avvisade förra året tanken på att slå samman iOS och macOS. ”Vi tror inte på att vi på något sätt tappar den ena åt den andra”, sa han. Istället är företagets lösning iPadOS, som fokuserar på “den distinkta upplevelsen av iPad.”

Den anländer den 24 september och är kompatibel med ett antal befintliga iPads: iPad (5: e, 6: e och nyligen aviserade 7: e generationen); iPad Pro (9,7, 10,5, 11 och 12,9-tums modeller); iPad mini (4: e och 5: e generationen); och iPad Air (andra och tredje generationen). Här är några skäl att uppgradera.

Annons

Öppna en app i flera utrymmen

På skrivbordet är det enkelt att öppna två e-postmeddelanden, flera foton eller flera Word-dokument samtidigt; inte så på mobil. Med iPadOS kan du öppna flera fönster från samma app i Split View, som Notes-appen på bilden ovan. För att se alla versioner av en app som du har öppnat vid en viss tidpunkt, tryck på dess ikon i dockan.

Flera appar i Slide Over

Slide Over har funnits på iPads sedan iOS 11; den placerar en liten version av en app ovanpå en annan på skärmen för multitaskingsändamål (bläddra igenom Twitter medan till exempel Netflix spelar i bakgrunden). Med iPadOS visar Slide Over flera appar för enklare byte.

Dela filer med iCloud Drive

Filer-appen går också tillbaka till iOS 11, och den låter dig visa och komma åt alla filer du har lagrat på onlinetjänster som iCloud, Box, Dropbox och Microsoft OneDrive. iPadOS lägger till iCloud Drive-stöd för mappdelning, så alla som har tillgång till en delad mapp kommer att se den senaste versionen i iCloud Drive på sin iPad. Om din fil finns på en USB-enhet, SD-kort eller SMB-filserver, är det bara att ansluta den så visas den i appen Filer.

Bli kreativ och samarbetsvillig

Om du arbetar med Apple Pencil lägger iPadOS till en ny meny som ger enkel åtkomst till verktyg, färgpaletter, former, objektgummi, ett nytt pixelgummi för att ta bort någon del av ett slag och en linjal för att rita raka linjer. Markera och skicka hela webbsidor, dokument eller e-postmeddelanden på iPad genom att svepa Apple Pencil från skärmens hörn.

Med den nya Sidecar-funktionen kan du samtidigt använda din iPad som en andra skärm, spegla din Mac-skärm på iPad och skicka ändringar som gjorts på iPad med Pencil till din Mac via Continuity.

Textredigering

Flera viktiga iPadOS-tillägg gör det lättare att navigera i ett dokument, inklusive en mer exakt markör och möjligheten att skrubba genom en fil med rullningsfältet. Förbättrade gestkontroller innebär att du nu kan knacka och svepa för att markera text, nypa med tre fingrar för att kontrollera kopierings-, klipp- och klistra-processen och utföra en trefingers svepning för att ångra och göra om ändringar.

Flytande tangentbord

Om du försöker hålla din iPad och skriva kommer det här flytande tangentbordet att hjälpa dig att göra saker med några enhands svep.

Mörkt läge

Detta rullar också ut till iOS 13, men ge dina ögon vila med iPad mörkt läge. Menyerna kommer att dimma, liksom inbyggda appar, inklusive: App Store, Böcker, Klocka, Kontakter, Filer, Hälsa, Hem, iMessage, iTunes, Påminnelser, Genvägar, Butik, Nyheter, Anteckningar, E-post, Kartor, Telefon, Foton, Poddsändningar, Safari, Inställningar, Lager, Tips och plånbok.

Vidare läsning

Tablettrecensioner

Tablettens bästa val

Relaterade Artiklar

Back to top button