7 Glömda Sega Game Gear Classics

7 Glömda Sega Game Gear Classics

Sega Game Gear kom till denna vĂ€rld med en förbannelse: Game Boy Yardstick. PĂ„ grund av att den slĂ€pptes tvĂ„ Ă„r efter Nintendos första handhĂ„llna system – en framgĂ„ngsrik succĂ© – befann sig Segas handhĂ„llna dömda att alltid följa i Nintendos kritiska fotspĂ„r.

Allt Àr relativt. Amerikanska journalister citerar ofta Game Gear som ett marknadsmisslyckande, trots att det sÄlde över 11 miljoner enheter vÀrlden över och hÀngde pÄ i minst sex Är. Det beror pÄ att Nintendos monokroma grÄ konkurrent sÄlde cirka 60 miljoner enheter under samma period.

SÄ Game Gear vÀxte inte nÀstan lika stort som Game Boy i amerikansk kultur. Men det hade fortfarande sin plats tack vare en kÀrngrupp av diehard Sega-fans som ofta spelade populÀra titlar som Columns, Sonic Chaos, Streets of Rage II, Castle of Illusion Starring Mickey Mouse, Shining Force: The Sword of Hayja, Shinobi II, Försvarare av Oasis och mer. Dussintals fler underbara spel för Game Gear lanserades i Japan och Europa, dÀr handenheten ocksÄ byggde friska fans.

Men jag undrade nyligen: Vilka Àr nÄgra av de mest underskattade och förbisedda spelen i Game Gear-biblioteket? Jag gick ut pÄ ett Àventyr och köpte en nyrenoverad Game Gear (min vintageaggregat behöver nya kondensatorer) och en blixtvagn sÄ att jag kunde prova de mest sÀllsynta och obskyra titlarna pÄ första hand pÄ riktig hÄrdvara.

Vad jag hittade var förvÄnande. Jag hade hört i flera Är att Game Gear-biblioteket inte Àr sÀrskilt bra, men det Àr inte sant. Bortsett frÄn de högprofilerade hitspel som mÄnga kÀnner till upptÀckte jag ocksÄ dussintals fantastiska titlar som de flesta amerikanska spelare inte kÀnner till. Det finns för mÄnga undervÀrderade spel, faktiskt, för att lista dem alla hÀr. SÄ att para mina val ner till en handfull poster var en smÀrtsam process som omöjligt kan göra hela Game Gear-biblioteket rÀttvisa.

Som sagt, jag Àr övertygad om att de flesta moderna spelare kommer att njuta av varje spel pÄ den hÀr listan, och som alltid skulle jag gÀrna höra om dina favoritspel (och andra minnen) i kommentarerna.

Annons

Sylvan Tale (1995)

Det Àr ett brott att detta stjÀrnspel aldrig kom till Amerika som en officiell release. Sylvan Tale spelar som ett overhead-actionÀventyr som liknar Zelda men med fler RPG-element. I spelet Àr du en krigare som mÄste hitta sex magiska droppar, och pÄ vÀgen kommer du att förvÀrva förmÄgan att förvandlas till olika varelser som hjÀlper dig pÄ din jakt. Eftersom det Àr en speltillverkare frÄn sen tid Àr produktionsvÀrdena högklassiga. Grafiken, temat och musiken kompletterar varandra vackert och de flytande animationerna och de utmÀrkta menygrÀnssnitten verkar ovanligt moderna. Jag rekommenderar att du hittar den engelska flÀktöversÀttningen online och testar den.

Super Space Invaders (1992)

I min bok mĂ„ste alla spel med en “Cattle Mutilation Round” vara bra – och sĂ„ möter vi Super Space Invaders, en handhĂ„llen port av 1991-arkadtiteln som man annars skulle kunna förbise. Jag tyckte att Game Gear-porten var sĂ„ rolig nyligen att jag inte kunde sluta spela. Den innehĂ„ller verkligt intressanta variationer pĂ„ Space Invaders-formeln, inklusive nya frĂ€mmande attackmönster, intressanta bakgrunder, bra ljudeffekter och bonussteg dĂ€r du försöker förhindra att flygande tefat stjĂ€l boskap – det Ă€r definitivt en produkt frĂ„n 90-talet. Rollicking handhĂ„llen arkadĂ„tgĂ€rd nĂ€r det Ă€r som bĂ€st.

Woody Pop (1991)

NÀr vi övervÀger spel för ett handhÄllet system som Game Gear, mÄste vi komma ihÄg dess fysiska begrÀnsningar (en nÄgot suddig skÀrm, 3-timmars batteritid) och det sammanhang dÀr mÀnniskor spelar det (ofta i korta sessioner nÀr de reser). Dessa faktorer gör Woody Pop, en lekfull boll-och-paddla Arkanoid-klon, en fröjd att spela pÄ Game Gear. Det Àr lÀtt att hoppa in för snabba sessioner, trevligt att se pÄ en skÀrm med lÄg kontrast och roligt. En snygg funktion Àr att efter att ha slagit en etapp fÄr du vÀlja vilket steg du spelar nÀsta genom att vÀlja en riktning (upp, vÀnster, höger), vilket ger en förgrenad och varierad spelupplevelse nÄgot som liknar Puzzle Bobble.

Berlin no Kabe / Berlinmuren (1991)

Det Àr roligt hur ett politiskt laddat namn som framkallar bilder av förtryck och sorg i vÀst kan bli en söt lekfull speltitel i Japan utan dÄliga resultat. Men det var precis vad som hÀnde med Berlinmuren, en enda Game Gear-port i Japan för en obskÀr arkadutgÄva som drar mycket frÄn Space Panic (arkad, 1980) och Lode Runner (multiplattform, 1983). NÀr du spelar hittar du ett actionspel med en skÀrm dÀr du slÄr hÄl i marken, vÀntar pÄ att monster faller in och slÄr ner dem för att döda dem och samlar fÀrgglada belöningar som Bubble Bobble. BÀst av allt, det spelar bra pÄ Game Gears begrÀnsade skÀrmteknologi.

Ristar (1995)

Ristar kÀnns som ett helhjÀrtat försök att Äterta Sonic the Hedgehogs plattformsÀrlighet. Det överensstÀmmer i allmÀnhet med kvaliteten pÄ Sonic-titlarna, Àven om det tar lite att vÀnja sig att spela som en stjÀrna med stretcharmarmekanik. Fans av den mer kÀnda Genesis-versionen av spelet gillar Game Gear-tolkningen eftersom den innehÄller helt olika nivÄer. Det Àr ocksÄ vÀldigt bra producerat för Game Gear-plattformsspelare (det finns mÄnga stinkers dÀr ute), med kompetent grafik, ljud och animering.

Super Star Wars: Return of the Jedi (1995)

En lĂ„ng tid sedan i ett spelutrustning lĂ„ngt borta spelade en handfull barn den hĂ€r utmĂ€rkta actionplattformen, som mĂ„nga beskriver som en fĂ€rgad version av Game Boy Return of the Jedi-spelet (… eller Ă€r det tvĂ€rtom?) . Du kan spela som Luke, fylla med grönt Jedi-ljussabel, eller Leia i bounty hunter-förklĂ€dnad som hackar sig igenom Jawas och pĂ„ annat sĂ€tt. LĂ€ngs vĂ€gen flyger du ocksĂ„ genom nĂ„gra fordonsnivĂ„er. Det finns ewoks. Produktionen Force Ă€r ovanligt stark med den hĂ€r licensierade titeln, vilket gör den till en hĂ€rlig överraskning för alla som inte redan Ă€r djupt nere i Star Wars-videospelshistorien.

Royal Stone (1995)

Liksom ovan nÀmnda Sylvan Tale Àr det synd att Sega aldrig slÀppte Royal Stone i Amerika. Den hÀr turbaserade RPG-titeln kan representera toppproduktionsvÀrden för en Game Gear RPG, med utmÀrkt grafik, ljud och de vanliga mitten av 1990-talets grÀnssnitt. Det Àr definitivt ett steg upp frÄn sin föregÄngare, Crystal Warriors frÄn 1991, som i sig sjÀlv fÄr massor av respekt. Fans av Shining Force-serien kommer att njuta av strategielementen nÀr de kÀmpar genom Anzerias vÀrld. Det blir ganska svÄrt i slutet, men om du Àlskar Game Gear och RPG kan du inte missa Royal Stone. Var noga med att kolla in den engelska flÀktöversÀttningen online. Lyckligt spelande!

Vidare lÀsning

Spelrecensioner

Spel BĂ€sta val