7 Forgotten Atari 2600 Classics

7 Forgotten Atari 2600 Classics

SlĂ€pptes i september 1977, Atari 2600 – ursprungligen kĂ€nd som Atari Video Computer System (eller VCS för kort) – definierade den tidiga spelkonsolen för hemmakonsolen med enkel, billig hĂ„rdvara som visade sig vara robust och kapabel.

PÄ grund av en flexibel videohÄrdvarudesign strÀckte kreativa programmerare konsolens marknadslivslÀngd lÄngt utöver vad dess designers ursprungligen tÀnkt, och plattformen tog branschen till otroliga höjder. (Strax innan du kraschar det hela, men det Àr en historia för en annan gÄng.)

Om du Ă€r bekant med Atari 2600: s legendariska spelbibliotek med över 400 titlar har du förmodligen hört talas om, eller till och med spelat, spel som Combat, Yars ‘Revenge, Pitfall !, River Raid, Demon Attack eller populĂ€ra arkadkonverteringar som Frogger, Super Breakout, Ms. Pac-Man, Centipede eller Space Invaders. Klassiska spel som Adventure och Swordquest-serien var banbrytande pĂ„ Ă€ventyrsspel för hemmakonsoler, medan titlar som Basketball, Home Run och Tennis visade vad konsolspelspel kunde vara under mediets formativa Ă„r.

2600-talets bibliotek kĂ€nns otroligt mĂ„ngsidigt: Dussintals genrer dök upp pĂ„ plattformen, inklusive plattformsspelare, skjutspel, simuleringar, ordspel och konstiga saker som jag inte ens kan beskriva. Jag trodde att det skulle vara kul att se bortom de vanliga “största hits” pĂ„ 2600 och istĂ€llet utforska nĂ„gra av konsolens dolda pĂ€rlor – mindre kĂ€nda titlar som tenderar att bli förbises jĂ€mfört med deras berömda kusiner.

Jag har bara valt sju hÀr, men det finns dussintals fler otroliga, konstiga, konstiga och fantastiska 2600 spel dÀr ute. Om du Àr intresserad av att spela dessa sjÀlva, rekommenderar jag att du spÄrar upp en riktig Atari 2600 och en CRT-TV (frÄga runt bland familj och vÀnner) med autentiska kontroller för att ge dig den mest autentiska upplevelsen. Det Àr lÀtt att hÀmta massor av 2600 vagnar till ganska billiga pÄ eBay (eller hitta en flervagn som Harmony). Till skillnad frÄn spel för mer avancerade konsoler, kÀnner de bara inte samma emulerade.

NÀr du Àr klar att lÀsa skulle jag gÀrna höra om nÄgra av dina favoritunderskatta Atari 2600-spel i kommentarerna. Lyckligt spelande!

Annons

Frogs and Flies (1982)

NĂ€r du utforskar spel pĂ„ en plattform som Ă€r hem för dussintals Pac-Man- och Space Invaders-kloner, Ă€r det uppfriskande att hitta ett spel som Frogs and Flies, vilket Ă€r en genre för sig sjĂ€lv. Du spelar som en groda i en frodig damm som mĂ„ste hoppa frĂ„n liljekudde till liljekudde och fĂ„nga sĂ„ mĂ„nga flugor som möjligt. Du gör det genom att stĂ€lla in dina hopp och trycka pĂ„ joystick-knappen för att förlĂ€nga tungan vid precis rĂ€tt tidpunkt. Under tiden tĂ€vlar en mĂ€nsklig eller datorstyrd groda ocksĂ„ för att Ă€ta sĂ„ mĂ„nga flugor som möjligt innan det blir mörkt. Vem som helst nĂ„r mest solnedgĂ„ng vinner. Trettiosju Ă„r efter utgivningen Ă€r Frogs and Flies (kĂ€nd som “Frog Bog” on the Intellivision) ett smart och oĂ€ndligt omspelbart spel för tvĂ„ spelare.

Indy 500 (1977)

Under de senaste 40+ Ă„ren av videospelhistorik har en handfull hemmavideospel övertrĂ€ffat den vanliga spelupplevelsen pĂ„ sina konsoler genom att anvĂ€nda speciella kontroller. NĂ„gra exempel? Arkanoid pĂ„ NES. Nights in Dreams on the Saturn. Även hĂ€r lyser Indy 500 som en utstĂ€llning för Atari Driving Controller, som Ă€r en ratt med en enda eldknapp som kan roteras oĂ€ndligt utan nĂ„gra begrĂ€nsningar (till skillnad frĂ„n paddelkontrollerna). Upplevelsen av att styra din bil i Indy 500 med körkontrollen Ă€r sĂ„ naturlig och smidig att du knappt kan tro att den kommer frĂ„n ett sĂ„ primitivt spel. LĂ€gg till stöd för tvĂ„ spelare och massor av spellĂ€gen, sĂ„ kanske du tittar pĂ„ det mest framtidssĂ€kra videospelet som publicerades 1977. Det hĂ€r spelet kommer alltid att vara kul om du har den ursprungliga styrenheten.

Montezuma’s Revenge (1984)

Skurkigt svĂ„rt men med snĂ€va kontroller sticker Montezumas Revenge ut som en fint utformad plattformsspelare. Som Panama Joe utforskar du ett gammalt aztekiskt tempel och letar efter skatt samtidigt som du undviker fĂ€llor och fiender. Medan den hĂ€r titeln ocksĂ„ dykt upp pĂ„ mĂ„nga andra plattformar, lyser den sĂ€rskilt ljus pĂ„ 2600 med sitt flimmerfria spel tack vare expertprogrammeringen frĂ„n sena eran. Enligt Wikipedia hĂ€nvisar frasen “Montezumas hĂ€mnd” till diarrĂ© frĂ„n ett besök i Mexiko. Lyckligtvis finns det en toalett i detta spel.

Entombed (1983)

Atari 2600-fans förbiser ofta Entombed eftersom det bara ho-hum som ett enspelarspel. Men lĂ€gg till en annan spelare, och spelet kommer till liv. Ditt mĂ„l Ă€r att vĂ€gleda en liten stickman-arkeolog genom en skiftande, vertikalt rullande labyrint / pyramid utan att fastna mot skĂ€rmens övre kant. Du har ett begrĂ€nsat antal “make-breaks” som kan bygga vĂ€ggar för att motverka fiender (eller den andra spelaren) eller bryta dem som en sista utvĂ€g om du fastnar. Med en vĂ€n kan du vĂ€lja att spela Entombed konkurrenskraftigt eller kooperativt, vilket ger spelet extra djup.

Fishing Derby (1980)

Som en av de första Activision-titlarna som nÄgonsin slÀppts (nÀr tredjepartspublicering för Atari 2600 var en helt ny sak) tenderar Fishing Derby att förbises i jÀmförelse med senare Activision-klassiker som Pitfall! och River Raid. Designer David Crane skapade en rolig fiskesimulering dÀr man tÀvlar för att samla 99 pund fisk. Fisken som simmar lÀngst ner i sjön vÀger mer, men de Àr svÄrare att fÄ eftersom en haj kan dra dem frÄn din linje. Liksom de flesta klassiska 2600-spel fungerar Fishing Derby bra som bÄde enspelarspel och tvÄspelarspel, men den hektiska tÀvlingsanda som tÀnds av 2P-spelet Àr dÀr den verkliga magin hÀnder.

Star Wars: Jedi Arena (1983)

Som ett av de mest unika spelen pĂ„ 2600 trotsar Jedi Arena generellt genreklassificering. Det Ă€r lysande som en tvĂ„spelars konkurrenskraftig titel med fin grafik och strĂ„lande ljud. Varje spelare har en paddelkontroll som Ă€ndrar riktningen pĂ„ deras ljussabel, som fungerar som en defensiv enhet. VĂ€ndningen pĂ„ paddeln bestĂ€mmer ocksĂ„ vinkeln som en laserbult skjuter ut frĂ„n den flygande “sökaren” -boten mot den andra spelaren nĂ€r du trycker pĂ„ eldknappen. Ditt mĂ„l Ă€r att bryta bort den andra spelarens kraftfĂ€lt och slĂ„ dem med en blixt. Efter ett tag bygger sökaren upp en laddning och slĂ€pper loss en ström av slumpmĂ€ssiga laserbultar som man mĂ„ste försvara sig mot. Detta kan i hemlighet vara det bĂ€sta Star Wars-videospel som nĂ„gonsin gjorts.

Thunderground (1983)

Om du kastar Dig Dug, Tanks men inga Tanks, Mr. Do, och kanske lite Frogger i en mixer och slÄr upp dem alla, fÄr du Thunderground. Du spelar som nÄgon slags stridsbil som grÀver genom smuts medan du skjuter eller undviker fiendens stridsvagnar. Ditt mÄl pÄ varje steg Àr att förstöra de sex kÀrnkraftsbaserna högst upp pÄ skÀrmen. Jag uppskattar det faktum att Thunderground motstod trenden mot att vara vansinnigt svÄr, vilket Àr sÀllsynt i skjutspel av denna ÄrgÄng. Det intresserar mig ocksÄ historiskt för att jag var ett Sega-publicerat spel pÄ 2600 som varken fungerade som en arkadport eller dök upp pÄ nÄgon annan plattform. Det Àr definitivt en förbises pÀrla vÀrt att utforska. Det finns mycket mer dÀr ute pÄ 2600. Ha kul, och lÄt mig veta vad du hittar!

Glömda Atari-spel

För mer, kolla in vÄr lista med glömda spel för:

Vidare lÀsning

Spelrecensioner

Spel BĂ€sta val