$ 5B FTC Deal tvingar Facebook att se över sin strategi för integritet

$ 5B FTC Deal tvingar Facebook att se över sin strategi för integritet

FTC har slog Facebook med en böter pÄ 5 miljarder dollar för att lura miljontals amerikaner om hur mycket kontroll de har över sin personliga information pÄ det sociala nÀtverket.

Det handlar om Cambridge Analytica-skandalen, som avslöjade personuppgifter för upp till 87 miljoner Facebook-anvÀndare, liksom Facebook som gjorde anvÀndarnas personuppgifter tillgÀngliga för tredjepartsapputvecklare fram till minst juni 2018 och anvÀnder telefonnummer som samlats in för tvÄ- faktorautentisering för reklamÀndamÄl.

Även om straffen förvĂ€ntades, Ă€r det verkliga köttet i dagens uppgörelse hur det tvingar Facebook att ocksĂ„ se över hela sin strategi för att bygga produkter. Företaget kommer nu att behöva inrĂ€tta en oberoende sekretesskommittĂ©, som kommer att ingĂ„ i Facebooks styrelse och övervaka alla beslut som rör anvĂ€ndarnas integritet.

VD Mark Zuckerberg kommer att “förbli den kontrollerande aktieĂ€garen, men i synnerhet hans makt över integritet kommer att spridas mer och hans inflytande minskar dĂ€rmed”, sade FTC-kommissionĂ€r Noah Joshua Phillips pĂ„ en presskonferens.

FTC-ordern innebĂ€r ocksĂ„ att Facebook kommer att behöva göra en granskning av befintliga produkter – inklusive WhatsApp och Instagram – och framtida produkter för potentiella integritetsrisker. “Vi förvĂ€ntar oss att det kommer att ta hundratals ingenjörer och mer Ă€n tusen mĂ€nniskor över hela vĂ„rt företag att utföra detta viktiga arbete,” sade Zuckerberg i ett personligt Facebook-inlĂ€gg om uppgörelsen. “Och vi förvĂ€ntar oss att det kommer att ta lĂ€ngre tid att bygga nya produkter efter denna process framöver.”

Flytta snabbt och bryta saker? Inte lÀngre

Det representerar en stor förĂ€ndring frĂ„n Facebooks “Move Fast and Break Things” -strategi för produktutveckling, enligt FTC. “Det var tydligt att vi behövde sĂ€tta upp hastighetsstötar som krĂ€vde att Zuckerberg och Facebook skulle sakta ner och ta hand om konsumenternas integritet”, sĂ€ger FTC-kommissionĂ€r Christine Wilson. “Vi har infört ett robust system för kontroller och balanser som slĂ€cker hans förmĂ„ga att ensidigt kartlĂ€gga vĂ€gen för konsumenters integritet pĂ„ Facebook.”

607497 zuckerberg facebook sÀkerhet

Även om böterna pĂ„ 5 miljarder dollar Ă€r den största integritetsstraff som FTC nĂ„gonsin har Ă„lagt sig mot ett företag, sĂ€ger kritiker – inklusive amerikanska lagstiftare – att det motsvarar ett slag pĂ„ handleden för en teknikjĂ€tt som förra Ă„ret intog 55 miljarder dollar i intĂ€kter.

“FTC skickar meddelandet att förmögna chefer och massiva företag kan krĂ„ngla över amerikanernas integritet, ljuga om hur vĂ„r personliga information anvĂ€nds och missbrukas och gĂ„ av utan nĂ„gra meningsfulla konsekvenser,” sade USA: s senator Ron Wyden (D-Oregon) i ett pĂ„stĂ„ende.

FTC-kommissionĂ€r Rohit Chopra bröt ocksĂ„ med sina kollegor för att avstĂ„. AffĂ€ren “fixar inte incitamenten som orsakar dessa upprepade integritetsmissbruk”, twittrade han. “Det slutar inte [Facebook] frĂ„n att delta i övervakning eller integrera plattformar. Det finns inga begrĂ€nsningar för taktik för dataskörd – bara pappersarbete. [Facebook] fĂ„r skriva ut vad som Ă€r acceptabelt. “

Enligt FTC-ordförande Joseph Simons var dock kommissionens mÄl att fÄ teknikjÀtten att reformera nu, snarare Àn att riskera Facebooks advokater som tvingar FTC att pröva utredningen vid domstolarna, dÀr Àrendet kan försvinna i flera Är.

“VĂ„r auktoritet i denna typ av fall Ă€r ganska begrĂ€nsad, varför vi har uppmuntrat kongressen att övervĂ€ga federal lagstiftning om integritet,” tillade Simons. “Men för nĂ€rvarande Ă€r det enda verkliga valet hĂ€r att ta en historisk lösning som ger omedelbart och viktigt skydd för amerikanska konsumenter eller vĂ€nta i Ă„ratal för att fĂ„ mycket mindre lĂ€ttnad (vid domstolarna.) För mig Ă€r det inte sĂ„ mycket av ett val.”

FTC hĂ€vdar ocksĂ„ att dagens uppgörelse har lite bett. För att genomdriva ordern krĂ€vs det att företagsledare, inklusive Facebooks VD, undertecknar kvartalsrapporter om sekretess, vilket gör dem ansvariga för eventuella datafel som hĂ€nder pĂ„ deras klocka. “Varje falsk certifiering kommer att utsĂ€ttas för individuella civilrĂ€ttsliga och straffrĂ€ttsliga pĂ„följder,” sade FTC.

Förlikningen hindrar dock inte Facebook frÄn att samla in dina personuppgifter; företaget mÄste bara vara transparent om det eller ta ytterligare pÄföljder.

“Det kommer att finnas mycket tydliga uppgifter om hur Facebook kommer att anvĂ€nda konsumentinformation. De kommer att fĂ„ uttryckligt tillstĂ„nd”, sĂ€ger James Kohm, chef för FTC: s verkstĂ€llande avdelning. “De kommer inte att anvĂ€nda information pĂ„ ett sĂ€tt som strider mot vad de sĂ€ger till dig.”

Även om FTC sa att dagens uppgörelse med Facebook Ă€r historiskt Ă€r det inte första gĂ„ngen kommissionen bestraffar företaget för integritetsskydd. Under 2011 nĂ„dde FTC ocksĂ„ en överenskommelse med företaget för att vilseleda konsumenterna om dess policyer för datainsamling. Enligt avtalet lovade Facebook att aldrig mer göra bedrĂ€gliga integritetsansprĂ„k igen. Det Ă€r en annan anledning till att kritiker sĂ€ger att det sociala nĂ€tverket gick lĂ€tt av idag. Enligt den tidigare förlikningen skulle Facebook implementera ett integritetsprogram för att skydda konsumenternas data, men uppenbarligen misslyckades skyddet.

NÀr det gÀller dagens straff pÄ 5 miljarder dollar sa FTC att pengarna kommer att gÄ till USA: s finansdepartement.