50 Years on the Moon: The Evolution of Lunar Lander Games

Det har gått 50 år nu sedan vi landade på månen och öppnade en ny era för utforskning för mänskligheten. Om du älskar rymden som jag känner du förmodligen Apollo 11-berättelsen utan att du kommer att höra den om och om igen när media firar detta viktiga jubileum.

Men vad du kanske inte vet är att hösten 1969 – bara några månader efter att Armstrong och Aldrin satte sin fot på den steniga sfären – skapade en gymnasieelever i Massachusetts förfadern till ett av de mest ikoniska video- och datorspel genom tiderna. : den första kända spelsimuleringen av månlandningsupplevelsen. Det betyder att Lunar Lander, som en genre, nu är 50 år gammal.

Om du har funnits runt datorer tillräckligt länge är det troligt att du själv har spelat en variant av Lunar Lander. Du måste hantera dina bränslenivåer och tryck när du manövrerar ditt hantverk i en realistisk eller halvrealistisk fysikmiljö till en säker och skonsam landning på månen. Tryck för långt eller kom in för fort, så kraschar du.

Sedan den ursprungliga 1969-versionen (som vi kommer att lära oss mer om framåt) har hundratals spelutvecklare provat sin hand på en fysikbaserad rymdskeppslandningssimulering. Klonerna har dykt upp på dussintals plattformar med många variationer i tema och miljö. Med så många liknande spel där ute har Lunar Lander blivit en spelarketyp så traditionell som Tetris eller Pong.

För tio år sedan skrev jag en djupgående historia om Lunar Lander som avslöjade spelets tidiga historia och några av dess ättlingar. Detta jubileum är en lika bra anledning som någon annan att dyka in i historiens fiskfat och skopa ut en handfull intressanta och inflytelserika Lunar Lander-spel för att undersöka och spåra genrens utveckling från 1969 och fram till idag. Låt oss ta en titt.

Annons

Moonlander (DEC GT-40, 1973)

Det första kända grafiska månlandningssimulatorspelet anlände till grafikdisplayterminalsystemet DEC GT40 med tillstånd av den tidigare DEC-medarbetaren Jack Burness, som programmerade det på monteringsspråk under en 10-dagarsperiod. I en första, använde Moonlander vektorgrafik för att visa ett tvärsnitt av månens terräng och en rörlig månlandare styrd av realistisk fysik. Spelare använde en lätt penna vidrör terminalens skärm för att styra rotations- och tryckriktning. Burness spel blev allmänt känt vid akademiska och forskningsintuitioner utrustade med liknande vektordisplayer, och nästan alla grafiska variationer på månlandaren har lånat från det sedan dess.

Lunar Lander (Arcade, 1979)

Under en rundtur i NASA: s forskningscenter Ames i mitten av 1970-talet såg Atari-programmeraren Howard Delman en implementering av Jack Burness 1973-spel, och det höll fast vid honom. När det var dags för Atari att experimentera med sitt första arkadspel med en vektordisplay, bestämde Delman och Atari-medarbetaren Rich Moore att förfina Moonlander-konceptet till ett mer kommersiellt format. Resultatet, Lunar Lander, levererades med ett valfritt läge med mer förlåtande fysik för att göra spelet roligare och spelarna kontrollerade spelet med knappar och en spak på en kontrollpanel istället för en lätt penna. Som ett relativt välkänt kommersiellt spel (trots att det snart överskuggades av asteroider) satte denna titel standardmallen som många efter Lunar Lander-spel emulerade.

Jupiter Lander (Commodore VIC-20, 1981)

Efter Ataris Lunar Lander släppte flera företag liknande spel de närmaste fem åren för hemdatorer. En av de mest populära tidiga tolkningarna kom i form av Jupiter Lander, programmerad av Hitoshi Suzuki för Commodore VIC-20. Istället för månen är detta spel konstigt inställt på gasjätten Jupiter. Ändå är det en tillfredsställande landningssimulering som mötte en relativt bred publik tack vare VIC-20: s popularitet som en billig hemdator. Det fanns också en Commodore 64-version. Och ännu coolare: dess utvecklare, HAL Laboratory, är samma företag som fortsatte att skapa Kirby för Nintendo-konsoler många år senare.

Lander (Windows 3.x, 1990)

Den här ganska populära PC-shareware-titeln från 1990 av George Moromisato påminner om Jack Burness ‘Moonlander 1973 i den meningen att spelaren måste kontrollera landarens rörelse via pilar på skärmen – i detta fall med en mus i Windows snarare än en ljus penna. Det är utmanande men tillfredsställande om du kan behärska det, och tro det eller inte, du kan spela det i din webbläsare tack vare internetarkivet. Det är värt att spela bara för att se den imponerande lilla grafiska skildringen av LEM som skjuter 16-färgade Windows-eld.

Lunar Lander (Game Boy, 1990)

Denna obskyra endast japanska Game Boy-utgåvan utökar det traditionella Lunar Lander-konceptet med ytterligare spellägen som avstår från realism, inklusive en rymdfärjans lanseringssekvens, och en gång landat, ett scenario där du spelar som astronaut på månytan och samlar mineraler medan du undviker utomjordingar. Landningssekvensen liknar något av den japanska Jupiter Lander som liknar Japan. Retronauts Jeremy Parish skapade nyligen en trevlig videoretrospektiv för det här spelet som du kan titta på på YouTube.

Lander (Windows, 1999)

Det tog nästan 30 år innan spelutvecklare började experimentera med 3D-variationer på Lunar Lander-genren. Lander, av Psygnosis, gör just det medan han dramatiskt utvidgar idén. I det här spelet kontrollerar du förflyttningen av ett rymdskepp i landstil med hjälp av riktade dragkrafter när du navigerar i korridorrika rymdstationer medan du skjuter fiender. Intressant, för ett spel som heter “Lander” landar du faktiskt inte ditt hantverk så ofta. Men dess fiffiga fysikbaserade tryckkontroller ekar tidigare 2D-landningstitlar medan de fortfarande är innovativa.

Lunar Flight (Mac / Windows, 2012)

Och här har vi kanske hela kulminationen av månlandningssimulatorer, Lunar Flight för Mac och Windows. Denna fysikbaserade sim 2012 är den polära motsatsen till Psygnosis ‘shootey arkadstilstolkning av genren – en sann 3D-simulering av månlandningsupplevelsen. Du kan spela antingen från en tredjepersonsvy utanför LEM-hantverket eller från en cockpitvy. Lunar Flight känns svårt men ändå tillfredsställande om man kan bemästra de känsliga manövrer som krävs för att landa säkert. Dess grafiska realism är en enorm bonus; det får dig att känna att du har bytt plats med en av Apollo-astronauterna.

Land it Rocket (iOS / Wii U / Windows, 2015)

För dem som kanske vill ha en lekfull modern uppfattning om den klassiska landningsgenren, kolla in Land it Rocket, ett nyckfullt fysikbaserat raketlanderspel med färgglad grafik i papercraft-stil. I en snygg twist på den typiska landningsformeln kan ditt hantverk röra några hinder utan att krascha, vilket ger en mer förlåtande (och för vissa människor, roligare) upplevelse.

Efter det, om du är ute efter ännu mer Lunar Lander godhet, sök bara i iOS App Store eller Google Play-butiken så hittar du dussintals variationer på genren. Med nya titlar som släppts non-stop under de senaste 50 åren tror jag inte att den här klassiska spelgenren snart försvinner.

Bygg med Lego’s Apollo 11 Lunar Lander

Vill du ta hand om en Moon Lander? Lego har samarbetat med NASA för att skapa en byggnadssats av 1.087 delar av Apollo 11 Lunar Lander. Det presenterar också sju nya Lego City Space-byggsatser inspirerade av NASAs framtida uppdrag att utforska – och bygga – på Mars.

Vidare läsning

Relaterade Artiklar

Back to top button