50 Years on the Moon: The Evolution of Lunar Lander Games

50 Years on the Moon: The Evolution of Lunar Lander Games

Det har gÄtt 50 Är nu sedan vi landade pÄ mÄnen och öppnade en ny era för utforskning för mÀnskligheten. Om du Àlskar rymden som jag kÀnner du förmodligen Apollo 11-berÀttelsen utan att du kommer att höra den om och om igen nÀr media firar detta viktiga jubileum.

Men vad du kanske inte vet Ă€r att hösten 1969 – bara nĂ„gra mĂ„nader efter att Armstrong och Aldrin satte sin fot pĂ„ den steniga sfĂ€ren – skapade en gymnasieelever i Massachusetts förfadern till ett av de mest ikoniska video- och datorspel genom tiderna. : den första kĂ€nda spelsimuleringen av mĂ„nlandningsupplevelsen. Det betyder att Lunar Lander, som en genre, nu Ă€r 50 Ă„r gammal.

Om du har funnits runt datorer tillrÀckligt lÀnge Àr det troligt att du sjÀlv har spelat en variant av Lunar Lander. Du mÄste hantera dina brÀnslenivÄer och tryck nÀr du manövrerar ditt hantverk i en realistisk eller halvrealistisk fysikmiljö till en sÀker och skonsam landning pÄ mÄnen. Tryck för lÄngt eller kom in för fort, sÄ kraschar du.

Sedan den ursprungliga 1969-versionen (som vi kommer att lÀra oss mer om framÄt) har hundratals spelutvecklare provat sin hand pÄ en fysikbaserad rymdskeppslandningssimulering. Klonerna har dykt upp pÄ dussintals plattformar med mÄnga variationer i tema och miljö. Med sÄ mÄnga liknande spel dÀr ute har Lunar Lander blivit en spelarketyp sÄ traditionell som Tetris eller Pong.

För tio Är sedan skrev jag en djupgÄende historia om Lunar Lander som avslöjade spelets tidiga historia och nÄgra av dess Àttlingar. Detta jubileum Àr en lika bra anledning som nÄgon annan att dyka in i historiens fiskfat och skopa ut en handfull intressanta och inflytelserika Lunar Lander-spel för att undersöka och spÄra genrens utveckling frÄn 1969 och fram till idag. LÄt oss ta en titt.

Annons

Moonlander (DEC GT-40, 1973)

Det första kÀnda grafiska mÄnlandningssimulatorspelet anlÀnde till grafikdisplayterminalsystemet DEC GT40 med tillstÄnd av den tidigare DEC-medarbetaren Jack Burness, som programmerade det pÄ monteringssprÄk under en 10-dagarsperiod. I en första, anvÀnde Moonlander vektorgrafik för att visa ett tvÀrsnitt av mÄnens terrÀng och en rörlig mÄnlandare styrd av realistisk fysik. Spelare anvÀnde en lÀtt penna vidrör terminalens skÀrm för att styra rotations- och tryckriktning. Burness spel blev allmÀnt kÀnt vid akademiska och forskningsintuitioner utrustade med liknande vektordisplayer, och nÀstan alla grafiska variationer pÄ mÄnlandaren har lÄnat frÄn det sedan dess.

Lunar Lander (Arcade, 1979)

Under en rundtur i NASA: s forskningscenter Ames i mitten av 1970-talet sÄg Atari-programmeraren Howard Delman en implementering av Jack Burness 1973-spel, och det höll fast vid honom. NÀr det var dags för Atari att experimentera med sitt första arkadspel med en vektordisplay, bestÀmde Delman och Atari-medarbetaren Rich Moore att förfina Moonlander-konceptet till ett mer kommersiellt format. Resultatet, Lunar Lander, levererades med ett valfritt lÀge med mer förlÄtande fysik för att göra spelet roligare och spelarna kontrollerade spelet med knappar och en spak pÄ en kontrollpanel istÀllet för en lÀtt penna. Som ett relativt vÀlkÀnt kommersiellt spel (trots att det snart överskuggades av asteroider) satte denna titel standardmallen som mÄnga efter Lunar Lander-spel emulerade.

Jupiter Lander (Commodore VIC-20, 1981)

Efter Ataris Lunar Lander slĂ€ppte flera företag liknande spel de nĂ€rmaste fem Ă„ren för hemdatorer. En av de mest populĂ€ra tidiga tolkningarna kom i form av Jupiter Lander, programmerad av Hitoshi Suzuki för Commodore VIC-20. IstĂ€llet för mĂ„nen Ă€r detta spel konstigt instĂ€llt pĂ„ gasjĂ€tten Jupiter. ÄndĂ„ Ă€r det en tillfredsstĂ€llande landningssimulering som mötte en relativt bred publik tack vare VIC-20: s popularitet som en billig hemdator. Det fanns ocksĂ„ en Commodore 64-version. Och Ă€nnu coolare: dess utvecklare, HAL Laboratory, Ă€r samma företag som fortsatte att skapa Kirby för Nintendo-konsoler mĂ„nga Ă„r senare.

Lander (Windows 3.x, 1990)

Den hĂ€r ganska populĂ€ra PC-shareware-titeln frĂ„n 1990 av George Moromisato pĂ„minner om Jack Burness ‘Moonlander 1973 i den meningen att spelaren mĂ„ste kontrollera landarens rörelse via pilar pĂ„ skĂ€rmen – i detta fall med en mus i Windows snarare Ă€n en ljus penna. Det Ă€r utmanande men tillfredsstĂ€llande om du kan behĂ€rska det, och tro det eller inte, du kan spela det i din webblĂ€sare tack vare internetarkivet. Det Ă€r vĂ€rt att spela bara för att se den imponerande lilla grafiska skildringen av LEM som skjuter 16-fĂ€rgade Windows-eld.

Lunar Lander (Game Boy, 1990)

Denna obskyra endast japanska Game Boy-utgÄvan utökar det traditionella Lunar Lander-konceptet med ytterligare spellÀgen som avstÄr frÄn realism, inklusive en rymdfÀrjans lanseringssekvens, och en gÄng landat, ett scenario dÀr du spelar som astronaut pÄ mÄnytan och samlar mineraler medan du undviker utomjordingar. Landningssekvensen liknar nÄgot av den japanska Jupiter Lander som liknar Japan. Retronauts Jeremy Parish skapade nyligen en trevlig videoretrospektiv för det hÀr spelet som du kan titta pÄ pÄ YouTube.

Lander (Windows, 1999)

Det tog nĂ€stan 30 Ă„r innan spelutvecklare började experimentera med 3D-variationer pĂ„ Lunar Lander-genren. Lander, av Psygnosis, gör just det medan han dramatiskt utvidgar idĂ©n. I det hĂ€r spelet kontrollerar du förflyttningen av ett rymdskepp i landstil med hjĂ€lp av riktade dragkrafter nĂ€r du navigerar i korridorrika rymdstationer medan du skjuter fiender. Intressant, för ett spel som heter “Lander” landar du faktiskt inte ditt hantverk sĂ„ ofta. Men dess fiffiga fysikbaserade tryckkontroller ekar tidigare 2D-landningstitlar medan de fortfarande Ă€r innovativa.

Lunar Flight (Mac / Windows, 2012)

Och hĂ€r har vi kanske hela kulminationen av mĂ„nlandningssimulatorer, Lunar Flight för Mac och Windows. Denna fysikbaserade sim 2012 Ă€r den polĂ€ra motsatsen till Psygnosis ‘shootey arkadstilstolkning av genren – en sann 3D-simulering av mĂ„nlandningsupplevelsen. Du kan spela antingen frĂ„n en tredjepersonsvy utanför LEM-hantverket eller frĂ„n en cockpitvy. Lunar Flight kĂ€nns svĂ„rt men Ă€ndĂ„ tillfredsstĂ€llande om man kan bemĂ€stra de kĂ€nsliga manövrer som krĂ€vs för att landa sĂ€kert. Dess grafiska realism Ă€r en enorm bonus; det fĂ„r dig att kĂ€nna att du har bytt plats med en av Apollo-astronauterna.

Land it Rocket (iOS / Wii U / Windows, 2015)

För dem som kanske vill ha en lekfull modern uppfattning om den klassiska landningsgenren, kolla in Land it Rocket, ett nyckfullt fysikbaserat raketlanderspel med fÀrgglad grafik i papercraft-stil. I en snygg twist pÄ den typiska landningsformeln kan ditt hantverk röra nÄgra hinder utan att krascha, vilket ger en mer förlÄtande (och för vissa mÀnniskor, roligare) upplevelse.

Efter det, om du Àr ute efter Ànnu mer Lunar Lander godhet, sök bara i iOS App Store eller Google Play-butiken sÄ hittar du dussintals variationer pÄ genren. Med nya titlar som slÀppts non-stop under de senaste 50 Ären tror jag inte att den hÀr klassiska spelgenren snart försvinner.

Bygg med Lego’s Apollo 11 Lunar Lander

Vill du ta hand om en Moon Lander? Lego har samarbetat med NASA för att skapa en byggnadssats av 1.087 delar av Apollo 11 Lunar Lander. Det presenterar ocksĂ„ sju nya Lego City Space-byggsatser inspirerade av NASAs framtida uppdrag att utforska – och bygga – pĂ„ Mars.

Vidare lÀsning