5 Sociala startidéer från SAP: s “One Million Lives” -initiativ

Att försöka förbättra en miljard människors liv kan tyckas vara ett högt eller orealistiskt mål för alla företag att bedriva, men stora teknikföretag som SAP investerar i dessa typer av sociala ansträngningar för att hålla anställda engagerade och kanske ännu bättre världen. Exempel: SAP höll sitt årliga “One Billion Lives” (1BLives) Demo Day-evenemang på företagets Hudson Yards huvudkontor i New York City förra torsdagen. Evenemanget var en del av SAP: s 1BLives sociala innovationsinitiativ, som fokuserar på att driva innovation och social påverkan med målet att på ett konkret sätt förbättra en miljard människors liv.

1BLives-evenemanget ställde fem lag mot varandra med en chans att tävla i den slutliga tävlingen som kommer att hållas i Potsdam, Tyskland. De konkurrerande lagen bestod av SAP-anställda som söker finansiering för att utveckla sina startprojekt. Lagen gjorde platser som involverade lösning av affärsproblem genom att använda teknik som artificiell intelligens (AI) och cloud computing.

I ett “Shark Tank” -format varade deltagarnas platser cirka fem minuter, följt av feedback från en bedömningspanel av SAP C-suite-ledare från flera affärsenheter. Panelen i NYC inkluderade Thack Brown, Chief Operating Officer (COO) för SAP Nordamerika; Brigette McInnis-Day, COO för SAP SuccessFactors ($ 8,00 på Software Advice); Kirsten Sutton, vice vd och verkställande direktör för SAP Labs Canada; Eric Stine, Chief Innovation Officer för SAP Nordamerika; och Alicia Tillman, Chief Marketing Officer (CMO) för SAP.

SAP One Billion Lives - Domare

Startprojekt som deltar i 1BLives-initiativet använder SAP: s teknologier, särskilt företagets flaggskepp SAP Cloud Platform och SAP HANA-databastjänst. Tävlingen lanserades i företagets Asia Pacific Japan (APJ) division 2016 och utvidgades globalt 2018. Varje år deltar fem lag i varje region. Förutom NYC-evenemanget ägde 1BLives-evenemang rum i Tyskland, London, Miami och andra områden förra veckan. Det vinnande laget i Brasilien hette Xpecial; Målet är att hjälpa människor med autism.

När SAP-anställda deltar i 1BLives har de tillgång till ett program som heter SAP iO, som tillhandahåller ett nätverk av tränare och mentorer och erbjuder finansiering för sociala effekter. Teammedlemmarna agerar som entreprenörer, men företaget kallar dem “intrapreneurs” eftersom de främjar innovation internt på SAP. De arbetar med en kombination av entreprenörer, venture capitals (VC) och SAP-kunder för att utveckla sina startprojekt. SAP vill se att projekt går vidare från skapandet av en affärsmodell till inkubation och pilot till ett fullt utvecklat företag.

“Det vi gör med 1BLives är direkt anpassat till vår innovationsagenda och affärsstrategi på SAP”, sa Deb Kaplan, programchef för 1BLives på SAP, till PCMag. “Vi har utnyttjat företagets kärntillgångar för gott, och det är inte bara vår teknik utan uppenbarligen våra medarbetare och till och med vår värdekedja. Sammantaget har vi en tvåkantig strategi för att driva social innovation både internt och externt. Internt är vi driver intrapreneurship och främjar innovation. “

SAP One Billion Lives - Ingen bläckfisk

Food-Tracing Venture vinner NYC-evenemanget

Det vinnande laget vid evenemanget den 19 juli hette “No Squid”. Det var ett försök av Kathleen Chiu, Solutions Advisor för Analytics på SAP, och Zaid Rasid, Blockchain Design Consultant i ATI-Blockchain-teamet på SAP, för att förhindra bedrägerier i livsmedelsindustrin genom spårning i försörjningskedjan. “Det nuvarande problemet är att vi verkligen inte har synlighet eller transparens i vår leveranskedja för att verkligen veta att det vi äter är äkta mat”, sa Chiu.

Mängden bedrägeri och felmärkning av fisk och skaldjur i livsmedelsindustrin ledde teamet “Ingen bläckfisk” att ta itu med det området för sitt projekt. Chiu noterade att eftersom vit tonfisk ser ut som escolar fisk, är den ofta felmärkt. Detta fel är farligt på grund av mängden toxiner i escolar som kan orsaka matsmältningsproblem, konstaterade Chiu.

“Vad den saknade pusselbiten egentligen är är fiskens faktiska äkthet”, sa Chiu. “Du kan till exempel spåra fisken från punkt A till punkt B, men tänk om fisken från punkt A redan var fel typ av fisk? Då kan du i princip inte avslöja om fisk är bedräglig eller inte. “

Blockchain-funktion

Spåra mat med molnet eller blockchain

Chiu och Rasid kan överväga blockchain för att spåra mat i försörjningskedjan, men just nu tänker det på en molnplattform, sa Rasid. “En blockchain är något som vi alltid kan titta på i horisonten om vi vill skapa mer av ett distribuerat system och ha mer transparens med fler partners,” sa Rasid. “För närvarande, från en teknisk synvinkel, tänker vi SAP Cloud Platform.”

Det första steget kommer att utforska hur man kan hysa och distribuera data för spårning av maten, sa Chiu. Processen kommer att innebära DNA-verifiering för fisken, och teamet “Ingen bläckfisk” letar efter en partner att arbeta med på den aspekten.

“Vad vi försöker göra först är att bara få in data i våra system och … hysa data”, sa Chiu. “Hur vi använder data, hur vi distribuerar data, är något som vi fortfarande kommer att tänka på och [adjusting] när vi går framåt. “

Varför ‘Ingen bläckfisk’ vann

Teamet “Ingen bläckfisk” vann på grund av potentialen för social påverkan i livsmedelsindustrin, enligt Kirsten Sutton, VD för SAP Labs Canada, och en domare vid 1BLives-evenemanget. Sutton sa att “No Squid” också uppfyllde de tre huvudkriterierna: team, dragkraft och möjlighet. Teamets kriterier bestod av en delad passion och engagemang. Dragkraft beaktades i hur långt laget hade gått för att få validering för sin lösning med samhället och notera några luckor där de skulle behöva arbeta med partnerskap. För tillfället fokuserade domarna på den sociala effekten av planen och om det fanns ekonomiskt och socialt värde.

“Det var tydligt att deras idé hade potential att påverka alla på planeten med tanke på att de kunde skala över alla livsmedelstyper,” sa Sutton. “Tillsammans med denna omätbara sociala inverkan visade tonhöjden flera kanaler att marknadsföra som utnyttjade SAPs ekosystem liksom medförde potentialen för starka ekonomiska vinster. Det är också något som kan skala över hela världen och förhindra allvarliga tragedier med allergier, sjukdom, och i värsta fall döden. “

En uppdelning av tävlingen

Vad är artificiell intelligens?

1. Teamet “AI for Good”: Teamet vill utveckla intelligent bildavkänning för att bättre informera första responderna om naturkatastrofer. Det leddes av Alysaa Co, en praktikant i SAP Canada Sales Value Advisory-teamet, som utvärderar värdet av programvara för företag, och Alan Tan, Senior Director of Intelligent Technology Digital Transformation Services, Nordamerika, på SAP. De skulle använda AI och datorsyn för att analysera flygbilder av en katastrofplats för att få hjälp till människor i nöd. Geospatiala informationssystem skulle också kunna hjälpa till att identifiera vilka vägar som är blockerade för förstahandsinspektörer.

“I huvudsak vad” AI för gott “gör är att vi tar bilder och flygvideofotografering av en katastrofzon efter att katastrofen inträffat, och sedan kan vi använda AI-teknik för att märka nästan vad scenariot är,” berättade Co för PCMag. “Så, om det finns en väg som är nedsänkt eller om det finns en byggnad som har kollapsat, då identifierar du att på en karta visar de första respondenterna platser att undvika eller de bästa vägarna att ta.”

Co sa att jordbävningen 2008 i Sichuan, Kina var en drivkraft för att utveckla AI for Good-projektet, eftersom lastbilar som transporterade mat och vatten inte kunde nå en by där jordbävningen drabbade när vägarna var nedsänkta.

2. Teamet “Saving Lives”: Detta team bestod av Ian McAlpine, SAP Group Product Specialist och en medlem av företagets BI & Analytics Competence Center, och Radim Bacinschi, som arbetar i SAP BI och Analytics Competence Center. Det handlar om att använda en Internet of Things (IoT) -aktiverad enhet, en enkel skärm, en temperatursensor och en högtalare för att utveckla smarta nödutgångsskyltar och uppdateringar om status för bränder med system byggt på SAP HANA Service (483,00 per månad kl. SAP Cloud Platform). Dessa smarta skyltar kommer att “ge en säker evakueringsväg för alla i byggnaden”, sa McAlpine i sin presentation.

3. Teamet “Skydda skogarna”: Detta team bestod av Thomas Arends, Innovationschef med Applied Business Innovation-teamet som en del av SAP DBS Innovation Services and Solutions, och Christian Butzlaff, chef för SAP Value Prototyping Americas Solution Engineering-teamet. I sin presentation beskrev de hur de vill bygga en spårbarhetslösning för virke från gården till konsumenten. Målet med lösningen är att bekämpa avskogning. För att göra det skulle de använda SAPs Ariba supply chain-plattform och SAP Leonardo, en serie analys-, blockchain-, dataintelligens-, IoT- och maskininlärningsprodukter (ML).

“Vad vi vill göra är att tillhandahålla en global plattform för hållbar skogsförvaltning, öka certifieringen genom att tillhandahålla ett digitaliserat system, [give] incitament för certifierande jordbrukare, och [provide] enkel åtkomst till certifieringsresurser, “sa Butzlaff i sin presentation.” Vi vill ha en ökad trovärdighet genom att ha en digital digital försegling för spårbarhet, och … föra allt till Ariba-nätverket. “

4. Teamet “Förbättra resultat för barn i fosterhem”: Detta team bestod av Kimberly Cohen, SAP: s chef för Demand Generation-South, och Bina Goleminova, en medlem av SAP: s Customer First – Enterprise Success-team. De fokuserar på att digitalisera fosterhem. Projektet kommer att använda ML för att upptäcka och mildra risker för barn i fosterhem. ML skulle bli en virtuell assistent för socialarbetare eftersom de hjälper barn i fosterhem, sade Cohen.

Efter 1BLives-tävlingen kommer lag att fortsätta att få mentorskap från domarna, och “No Squid”, NYC: s vinnande lag, kommer att gå vidare till Accelerator-omgången. I den omgången kommer de att få coachning och mentorskap för att förbereda sig för den slutliga tävlingen i Potsdam, Tyskland. I Potsdam kommer åtta vinnare att väljas ut, och SAP kommer att finansiera dem som antingen ett helt företag eller ett bevis på koncept, beroende på deras utvecklingsstadium, säger Kaplan.

Genom inkubatorer som 1BLives syftar SAP till att hjälpa till att lösa några av världens mest pressande utmaningar, som felidentifierade livsmedel och otillräcklig fosterhem, genom att använda teknik som ML och cloud computing. Förhoppningsvis kommer fler stora tekniska leverantörer att utveckla liknande program för att lösa humanitära problem och göra socialt gott.

Relaterade Artiklar

Back to top button