5 Sociala startidĂ©er frĂ„n SAP: s “One Million Lives” -initiativ

5 Sociala startidéer frÄn SAP: s

Att försöka förbĂ€ttra en miljard mĂ€nniskors liv kan tyckas vara ett högt eller orealistiskt mĂ„l för alla företag att bedriva, men stora teknikföretag som SAP investerar i dessa typer av sociala anstrĂ€ngningar för att hĂ„lla anstĂ€llda engagerade och kanske Ă€nnu bĂ€ttre vĂ€rlden. Exempel: SAP höll sitt Ă„rliga “One Billion Lives” (1BLives) Demo Day-evenemang pĂ„ företagets Hudson Yards huvudkontor i New York City förra torsdagen. Evenemanget var en del av SAP: s 1BLives sociala innovationsinitiativ, som fokuserar pĂ„ att driva innovation och social pĂ„verkan med mĂ„let att pĂ„ ett konkret sĂ€tt förbĂ€ttra en miljard mĂ€nniskors liv.

1BLives-evenemanget stÀllde fem lag mot varandra med en chans att tÀvla i den slutliga tÀvlingen som kommer att hÄllas i Potsdam, Tyskland. De konkurrerande lagen bestod av SAP-anstÀllda som söker finansiering för att utveckla sina startprojekt. Lagen gjorde platser som involverade lösning av affÀrsproblem genom att anvÀnda teknik som artificiell intelligens (AI) och cloud computing.

I ett “Shark Tank” -format varade deltagarnas platser cirka fem minuter, följt av feedback frĂ„n en bedömningspanel av SAP C-suite-ledare frĂ„n flera affĂ€rsenheter. Panelen i NYC inkluderade Thack Brown, Chief Operating Officer (COO) för SAP Nordamerika; Brigette McInnis-Day, COO för SAP SuccessFactors ($ 8,00 pĂ„ Software Advice); Kirsten Sutton, vice vd och verkstĂ€llande direktör för SAP Labs Canada; Eric Stine, Chief Innovation Officer för SAP Nordamerika; och Alicia Tillman, Chief Marketing Officer (CMO) för SAP.

SAP One Billion Lives - Domare

Startprojekt som deltar i 1BLives-initiativet anvÀnder SAP: s teknologier, sÀrskilt företagets flaggskepp SAP Cloud Platform och SAP HANA-databastjÀnst. TÀvlingen lanserades i företagets Asia Pacific Japan (APJ) division 2016 och utvidgades globalt 2018. Varje Är deltar fem lag i varje region. Förutom NYC-evenemanget Àgde 1BLives-evenemang rum i Tyskland, London, Miami och andra omrÄden förra veckan. Det vinnande laget i Brasilien hette Xpecial; MÄlet Àr att hjÀlpa mÀnniskor med autism.

NĂ€r SAP-anstĂ€llda deltar i 1BLives har de tillgĂ„ng till ett program som heter SAP iO, som tillhandahĂ„ller ett nĂ€tverk av trĂ€nare och mentorer och erbjuder finansiering för sociala effekter. Teammedlemmarna agerar som entreprenörer, men företaget kallar dem “intrapreneurs” eftersom de frĂ€mjar innovation internt pĂ„ SAP. De arbetar med en kombination av entreprenörer, venture capitals (VC) och SAP-kunder för att utveckla sina startprojekt. SAP vill se att projekt gĂ„r vidare frĂ„n skapandet av en affĂ€rsmodell till inkubation och pilot till ett fullt utvecklat företag.

“Det vi gör med 1BLives Ă€r direkt anpassat till vĂ„r innovationsagenda och affĂ€rsstrategi pĂ„ SAP”, sa Deb Kaplan, programchef för 1BLives pĂ„ SAP, till PCMag. “Vi har utnyttjat företagets kĂ€rntillgĂ„ngar för gott, och det Ă€r inte bara vĂ„r teknik utan uppenbarligen vĂ„ra medarbetare och till och med vĂ„r vĂ€rdekedja. Sammantaget har vi en tvĂ„kantig strategi för att driva social innovation bĂ„de internt och externt. Internt Ă€r vi driver intrapreneurship och frĂ€mjar innovation. “

SAP One Billion Lives - Ingen blÀckfisk

Food-Tracing Venture vinner NYC-evenemanget

Det vinnande laget vid evenemanget den 19 juli hette “No Squid”. Det var ett försök av Kathleen Chiu, Solutions Advisor för Analytics pĂ„ SAP, och Zaid Rasid, Blockchain Design Consultant i ATI-Blockchain-teamet pĂ„ SAP, för att förhindra bedrĂ€gerier i livsmedelsindustrin genom spĂ„rning i försörjningskedjan. “Det nuvarande problemet Ă€r att vi verkligen inte har synlighet eller transparens i vĂ„r leveranskedja för att verkligen veta att det vi Ă€ter Ă€r Ă€kta mat”, sa Chiu.

MĂ€ngden bedrĂ€geri och felmĂ€rkning av fisk och skaldjur i livsmedelsindustrin ledde teamet “Ingen blĂ€ckfisk” att ta itu med det omrĂ„det för sitt projekt. Chiu noterade att eftersom vit tonfisk ser ut som escolar fisk, Ă€r den ofta felmĂ€rkt. Detta fel Ă€r farligt pĂ„ grund av mĂ€ngden toxiner i escolar som kan orsaka matsmĂ€ltningsproblem, konstaterade Chiu.

“Vad den saknade pusselbiten egentligen Ă€r Ă€r fiskens faktiska Ă€kthet”, sa Chiu. “Du kan till exempel spĂ„ra fisken frĂ„n punkt A till punkt B, men tĂ€nk om fisken frĂ„n punkt A redan var fel typ av fisk? DĂ„ kan du i princip inte avslöja om fisk Ă€r bedrĂ€glig eller inte. “

Blockchain-funktion

SpÄra mat med molnet eller blockchain

Chiu och Rasid kan övervĂ€ga blockchain för att spĂ„ra mat i försörjningskedjan, men just nu tĂ€nker det pĂ„ en molnplattform, sa Rasid. “En blockchain Ă€r nĂ„got som vi alltid kan titta pĂ„ i horisonten om vi vill skapa mer av ett distribuerat system och ha mer transparens med fler partners,” sa Rasid. “För nĂ€rvarande, frĂ„n en teknisk synvinkel, tĂ€nker vi SAP Cloud Platform.”

Det första steget kommer att utforska hur man kan hysa och distribuera data för spĂ„rning av maten, sa Chiu. Processen kommer att innebĂ€ra DNA-verifiering för fisken, och teamet “Ingen blĂ€ckfisk” letar efter en partner att arbeta med pĂ„ den aspekten.

“Vad vi försöker göra först Ă€r att bara fĂ„ in data i vĂ„ra system och … hysa data”, sa Chiu. “Hur vi anvĂ€nder data, hur vi distribuerar data, Ă€r nĂ„got som vi fortfarande kommer att tĂ€nka pĂ„ och [adjusting] nĂ€r vi gĂ„r framĂ„t. “

Varför ‘Ingen blĂ€ckfisk’ vann

Teamet “Ingen blĂ€ckfisk” vann pĂ„ grund av potentialen för social pĂ„verkan i livsmedelsindustrin, enligt Kirsten Sutton, VD för SAP Labs Canada, och en domare vid 1BLives-evenemanget. Sutton sa att “No Squid” ocksĂ„ uppfyllde de tre huvudkriterierna: team, dragkraft och möjlighet. Teamets kriterier bestod av en delad passion och engagemang. Dragkraft beaktades i hur lĂ„ngt laget hade gĂ„tt för att fĂ„ validering för sin lösning med samhĂ€llet och notera nĂ„gra luckor dĂ€r de skulle behöva arbeta med partnerskap. För tillfĂ€llet fokuserade domarna pĂ„ den sociala effekten av planen och om det fanns ekonomiskt och socialt vĂ€rde.

“Det var tydligt att deras idĂ© hade potential att pĂ„verka alla pĂ„ planeten med tanke pĂ„ att de kunde skala över alla livsmedelstyper,” sa Sutton. “Tillsammans med denna omĂ€tbara sociala inverkan visade tonhöjden flera kanaler att marknadsföra som utnyttjade SAPs ekosystem liksom medförde potentialen för starka ekonomiska vinster. Det Ă€r ocksĂ„ nĂ„got som kan skala över hela vĂ€rlden och förhindra allvarliga tragedier med allergier, sjukdom, och i vĂ€rsta fall döden. “

En uppdelning av tÀvlingen

Vad Àr artificiell intelligens?

1. Teamet “AI for Good”: Teamet vill utveckla intelligent bildavkĂ€nning för att bĂ€ttre informera första responderna om naturkatastrofer. Det leddes av Alysaa Co, en praktikant i SAP Canada Sales Value Advisory-teamet, som utvĂ€rderar vĂ€rdet av programvara för företag, och Alan Tan, Senior Director of Intelligent Technology Digital Transformation Services, Nordamerika, pĂ„ SAP. De skulle anvĂ€nda AI och datorsyn för att analysera flygbilder av en katastrofplats för att fĂ„ hjĂ€lp till mĂ€nniskor i nöd. Geospatiala informationssystem skulle ocksĂ„ kunna hjĂ€lpa till att identifiera vilka vĂ€gar som Ă€r blockerade för förstahandsinspektörer.

“I huvudsak vad” AI för gott “gör Ă€r att vi tar bilder och flygvideofotografering av en katastrofzon efter att katastrofen intrĂ€ffat, och sedan kan vi anvĂ€nda AI-teknik för att mĂ€rka nĂ€stan vad scenariot Ă€r,” berĂ€ttade Co för PCMag. “SĂ„, om det finns en vĂ€g som Ă€r nedsĂ€nkt eller om det finns en byggnad som har kollapsat, dĂ„ identifierar du att pĂ„ en karta visar de första respondenterna platser att undvika eller de bĂ€sta vĂ€garna att ta.”

Co sa att jordbÀvningen 2008 i Sichuan, Kina var en drivkraft för att utveckla AI for Good-projektet, eftersom lastbilar som transporterade mat och vatten inte kunde nÄ en by dÀr jordbÀvningen drabbade nÀr vÀgarna var nedsÀnkta.

2. Teamet “Saving Lives”: Detta team bestod av Ian McAlpine, SAP Group Product Specialist och en medlem av företagets BI & Analytics Competence Center, och Radim Bacinschi, som arbetar i SAP BI och Analytics Competence Center. Det handlar om att anvĂ€nda en Internet of Things (IoT) -aktiverad enhet, en enkel skĂ€rm, en temperatursensor och en högtalare för att utveckla smarta nödutgĂ„ngsskyltar och uppdateringar om status för brĂ€nder med system byggt pĂ„ SAP HANA Service (483,00 per mĂ„nad kl. SAP Cloud Platform). Dessa smarta skyltar kommer att “ge en sĂ€ker evakueringsvĂ€g för alla i byggnaden”, sa McAlpine i sin presentation.

3. Teamet “Skydda skogarna”: Detta team bestod av Thomas Arends, Innovationschef med Applied Business Innovation-teamet som en del av SAP DBS Innovation Services and Solutions, och Christian Butzlaff, chef för SAP Value Prototyping Americas Solution Engineering-teamet. I sin presentation beskrev de hur de vill bygga en spĂ„rbarhetslösning för virke frĂ„n gĂ„rden till konsumenten. MĂ„let med lösningen Ă€r att bekĂ€mpa avskogning. För att göra det skulle de anvĂ€nda SAPs Ariba supply chain-plattform och SAP Leonardo, en serie analys-, blockchain-, dataintelligens-, IoT- och maskininlĂ€rningsprodukter (ML).

“Vad vi vill göra Ă€r att tillhandahĂ„lla en global plattform för hĂ„llbar skogsförvaltning, öka certifieringen genom att tillhandahĂ„lla ett digitaliserat system, [give] incitament för certifierande jordbrukare, och [provide] enkel Ă„tkomst till certifieringsresurser, “sa Butzlaff i sin presentation.” Vi vill ha en ökad trovĂ€rdighet genom att ha en digital digital försegling för spĂ„rbarhet, och … föra allt till Ariba-nĂ€tverket. “

4. Teamet “FörbĂ€ttra resultat för barn i fosterhem”: Detta team bestod av Kimberly Cohen, SAP: s chef för Demand Generation-South, och Bina Goleminova, en medlem av SAP: s Customer First – Enterprise Success-team. De fokuserar pĂ„ att digitalisera fosterhem. Projektet kommer att anvĂ€nda ML för att upptĂ€cka och mildra risker för barn i fosterhem. ML skulle bli en virtuell assistent för socialarbetare eftersom de hjĂ€lper barn i fosterhem, sade Cohen.

Efter 1BLives-tĂ€vlingen kommer lag att fortsĂ€tta att fĂ„ mentorskap frĂ„n domarna, och “No Squid”, NYC: s vinnande lag, kommer att gĂ„ vidare till Accelerator-omgĂ„ngen. I den omgĂ„ngen kommer de att fĂ„ coachning och mentorskap för att förbereda sig för den slutliga tĂ€vlingen i Potsdam, Tyskland. I Potsdam kommer Ă„tta vinnare att vĂ€ljas ut, och SAP kommer att finansiera dem som antingen ett helt företag eller ett bevis pĂ„ koncept, beroende pĂ„ deras utvecklingsstadium, sĂ€ger Kaplan.

Genom inkubatorer som 1BLives syftar SAP till att hjÀlpa till att lösa nÄgra av vÀrldens mest pressande utmaningar, som felidentifierade livsmedel och otillrÀcklig fosterhem, genom att anvÀnda teknik som ML och cloud computing. Förhoppningsvis kommer fler stora tekniska leverantörer att utveckla liknande program för att lösa humanitÀra problem och göra socialt gott.