3D-utskrift hjÀlper till att Äterskapa rösten för 3000 Är gammal mamma

3D-utskrift hjÀlper till att Äterskapa rösten för 3000 Är gammal mamma

Ett team av forskare i Leeds har Äterskapat det exakta vokalljudet frÄn en egyptisk prÀst som har varit död i 3000 Är.

Som rapporter Ă€r det omöjligt att Ă„terskapa en individs röst om du inte har tillgĂ„ng till deras mjuka vĂ€vnad. Att syntetisera en röst krĂ€ver “exakta dimensioner för en persons vokalvĂ€g”, för att de “producerar ett ljud som Ă€r unikt för dem.” Med andra ord, om nĂ„gon har varit död lĂ€nge kommer du inte att lyckas, sĂ„vida inte deras mjuka vĂ€vnad naturligtvis har bevarats.

Som Twitter-trÄden av Leeds Museums & Galleries nedan avslöjar blev en elektronisk ingenjör, arkeolog, egyptolog, museumskonsult, klinisk forskare och en arkeologisk forskare extremt lycklig nÀr det upptÀcktes att de mumifierade resterna av den egyptiska prÀsten Nesyamun innehöll ett perfekt intakt struphuvud.

Vi hÄller pÄ att berÀtta en otrolig historia. En som vi har hÄllit under vÄra hattar i 7 hela Är.

Det Àr berÀttelsen om hur vi hörde rösten frÄn vÄr egyptiska mamma Nesyamun för första gÄngen pÄ över 3000 Är.

? HÅLL I DIN HATTER? pic.twitter.com/iLsJcN8Hl6

– Leeds Museum & Galleries (@LeedsMuseums) 23 januari 2020

Forskargruppen anvĂ€nde en CT-skanner för att fĂ„nga de exakta mĂ„tten pĂ„ Nesyamuns sĂ„ngvĂ€g och 3D-tryck en reproduktion. pĂ„pekar forskarna lade till en “kopplingscylinder” vid struphuvudet sĂ„ att den lĂ€tt kunde anslutas till en högtalare för att mata in ett struphuvudljud. Högtalaren fungerar sedan som bĂ„de lungor och vokalveck.

Genom att producera ett ungefĂ€rligt vuxenljud och mata in det i den 3D-tryckta sĂ„ngkanalen, producerar det ett vokalljud nĂ„gonstans mellan ett “e” och ett “a” i Nesyamuns röst. Slutresultatet Ă€r en nio sekunders inspelning, som du kan lyssna pĂ„ pĂ„ YouTube och nedan.