3 tips för en bÀttre Gmail-inkorg

3 tips för en bÀttre Gmail-inkorg

E-postöverbelastning kan förstöra din produktivitet. NÀr du har ett olÀst meddelandemÀrke som numrerar hundratals eller tusentals upphör meddelandesystemet att gÀlla. NÀr standardverktygen inte fungerar för dig och det Àr dags att övervÀga att göra nÄgra Àndringar. Om du Àr Gmail-anvÀndare finns det tre mycket enkla knep som du kan anvÀnda för att filtrera meddelanden och fÄ tillbaka kontrollen över din inkorg. De har funnits sÄ lÀnge att knappast nÄgon pratar om dem lÀngre, men de Àr kraftfulla som nÄgonsin för att hjÀlpa dig att stÀda din inkorg.

1. LĂ€gg till prickar i din e-postadress

Med Gmail pÄverkar det inte om du lÀgger till perioder eller punkter i nÄgons e-postadress. Till exempel om du har adressen [email protected] och vissa skickar ett meddelande till [email protected] eller ens [email protected], kommer det att nÄ samma sak.

Om din inkorg Àr rörig kan du anvÀnda den till din fördel.

FĂ„ organiserad bugkonst

Du kan till exempel berĂ€tta för dina vĂ€nner och familj att skicka e-post till “johnsmith” -adressen, men berĂ€tta för bekanta för företag att du Ă€r “john.smith”. PĂ„ det sĂ€ttet kan du skapa ett filter i Gmail för att separera de tvĂ„ typerna av meddelanden automatiskt nĂ€r de anlĂ€nder.

Du behöver inte göra nÄgonting för att börja anvÀnda de nya adresserna, men du mÄste stÀlla in filter om du vill att meddelanden som ska skickas till ett av dina alias ska hoppa över inkorgen och gÄ direkt till en annan mapp.

StÀll in ett filter med följande steg:

    FrĂ„n kugghjulsikonen uppe till höger, gĂ„ till InstĂ€llningar. VĂ€lj filter och blockerade adresser. VĂ€lj Skapa ett nytt filter (det Ă€r lĂ€ngst ner). I fĂ€ltet Till anger du Gmail-adressen med perioderna. VĂ€lj Skapa filter. PĂ„ nĂ€sta skĂ€rm vĂ€ljer du vart du vill att inkommande meddelanden ska gĂ„. Om du vill att inkommande meddelanden för den adressen ska gĂ„ direkt till en angiven mapp, vĂ€lj tvĂ„ alternativ: a) Hoppa över inkorgen och b) AnvĂ€nd etiketten (vĂ€lj sedan den etikett du vill ha eller skapa en ny). Du mĂ„ste tillĂ€mpa bĂ„da filtren annars kommer den nya posten fortfarande att hamna i din inkorg. Klicka pĂ„ Skapa filter för att spara dina Ă€ndringar. Slutligen, om du redan har fĂ„tt meddelanden till detta alias, kanske du vill lĂ€gga till alternativet “AnvĂ€nd ocksĂ„ filter för matchande konversationer.” Om du gör det sopas all relevant e-post direkt till den nya mappen.

Bli organiserad - Gmail-adressfilter

NÀsta tips liknar den hÀr. Det Àr en annan variant pÄ att skapa e-postalias. Den hÀr med prickarna Àr dock subtil. Det Àr bra att anvÀnda med mÀnniskor eftersom de inte kan sÀga att du ska filtrera meddelanden frÄn dem. NÀsta variant pÄ att skapa alias Àr bÀttre att göra med robotar och automatiserade processer.

2. Filtrera automatiska meddelanden med plusteckenalias

Det andra tricket Àr nÀstan detsamma som det första, men hÀr anvÀnder du ett plustecken och ord före @ -symbolen för att skapa alias snarare Àn perioder. Om din adress Àr [email protected], alla dessa alias fungerar utan att du behöver stÀlla in nÄgot speciellt i dina instÀllningar:

Detta Àr ett bra knep att anvÀnda nÀr du registrerar dig för ett nytt webbkonto eller app. Om du gör ett konto pÄ exempelvis JCrews webbplats kan du anvÀnda adressen [email protected] som ditt inloggningsnamn. Du drar nytta av pÄ tvÄ sÀtt. Först kan du automatiskt filtrera all din e-post frÄn JCrew i en separat mapp. För det andra, om din e-postadress nÄgonsin lÀcks ut eller sÀljs, kommer du att kunna berÀtta vem kÀllan var.

NĂ€r du börjar anvĂ€nda dina nya e-postadresser ‘+ word’, se till att skapa filter med stegen ovan.

3. Anpassa din inkorg med ett klick

Det sista tipset Àr att anpassa vad som gÄr in i din inkorg med ett klick. Om du inte ska skapa en hel massa mappar och filter Àr det ett tips som Àr vÀrt att anvÀnda.

Bli organiserad - Gmail anpassar inkorgsvyn

HÄll muspekaren över ordet Inkorgen till vÀnster i ditt Gmail-konto. Klicka pÄ den nedÄtvÀnda triangeln för att öppna menyn. Du ser nÄgra alternativ för hur du anpassar din inkorg:

Standard Viktigt först OlÀst först StjÀrnmÀrkt första prioritetsinkorg (som kombinerar aspekter av Viktigt, OlÀst och StjÀrnmÀrkt för att försöka lÀgga de mest meningsfulla meddelandena framför dina ögon först).

NÀr du anvÀnder ett av alternativen (annat Àn standard) förbehÄller sig Gmail högst upp i inkorgen för den valda meddelandetypen. Det ger dig ocksÄ en vÀxling sÄ att du kan kollapsa och utöka meddelandena i de olika avsnitten.

Bli organiserad - anpassad Gmail-inkorg

Gör vad som fungerar för dig

Dessa Gmail-funktioner Ă€r sĂ€rskilt anvĂ€ndbara för personer som vill hantera sina inkorgar bĂ€ttre utan att skapa nya e-postadresser. Det Ă€r helt acceptabelt att helt enkelt skapa fler e-postadresser och anvĂ€nda dem för olika Ă€ndamĂ„l. Det Ă€r viktigare att göra det som fungerar för dig Ă€n att följa nĂ„got föreskrivet “rĂ€tt sĂ€tt”. SĂ„ lĂ€nge du vĂ€ljer en metod som du kan hĂ„lla fast vid hjĂ€lper det dig att upprĂ€tthĂ„lla förnuftet med din inkorg.

Du kan naturligtvis bestÀmma att Gmail inte Àr nÄgot för dig. I sÄ fall bör du lÀsa vÄr primer om hur du avslutar Gmail och komma igÄng med en ny leverantör.