3 skäl som T-Mobile dominerar inte (ännu) 5G

USA har några av de långsammaste 5G i världen, enligt OpenSignal. Så jag samlade ett Twitter-hjärnförtroende – smarta trådlösa tittare alla – för att förklara vad som håller T-Mobile, som har den starkaste 5G-positionen, tillbaka.

Tweet

Vi kommer att få våra snabbaste mobilnätverkresultat nästa vecka, vilket ger information om grannskap för kvarter för alla tre stora operatörerna i 26 städer. Fram till dess hjälper den här diskussionen att dra tillbaka gardinen för att inte bara fortsätta med 5G i USA utan.

USA släpar till stor del med 5G-hastigheter, för till skillnad från nästan alla andra länder med 5G, litar vi starkt på smala lågbandskanaler som återanvänds från 4G, snarare än nya, nya mid-bandkanaler som auktioneras speciellt för 5G. 5G är inte magiskt; dess högre hastigheter kommer till stor del från det faktum att 4G-kanaler maximerar 20 megahertz, medan 5G-kanaler kan vara upp till 100 megahertz vardera. Men om trådlösa bärare inte använder de bredare bandbredderna (AT&T använder vanligtvis 5 megahertz i lågband och T-Mobile använder upp till 15), är det en väldigt 4G-liknande upplevelse.

En amerikansk operatör har en betydande mängd mellanbandsspektrum för 5G: T-Mobile. Verizon använder för närvarande det som ett argument mot att T-Mobile får fler lågbandsvågor från FCC, enligt den trådlösa industrin analytikern Walt Piecyk.

Tweet

Och det är sant att T-Mobile har upp till 180 MHz mellanbandsvågor på vissa marknader. Men som Neville Ray, teknikchef för T-Mobile, säger att endast 60MHz av det används just nu för 5G.

Tweet

Så vad händer med resten av T-Mobiles mellanbandsspektrum? Varför utnyttjar det inte 5T-potentialen från bröst? Jag ställde frågan till nätverksmavens på Twitter och fick tydliga svar. (Min Twitter är full av fantastiska mobilupptäckter så här: följ mig på @saschasegan.)


1. Det är brutet i bitar

T-Mobils mellanbandsspektrum kommer från Sprint, och innan det kom från Clearwire. Detta spektrum finns i två band som kallas “BRS” och “EBS”, som har extremt udda licensstrukturer. Licenserna är mycket små och mycket fragmenterade, och små bitar (särskilt EBS-bitar) ägs ofta fortfarande av andra företag, vare sig av AT&T (genom ett dotterbolag som heter Nextwave) eller av skolor, universitet och lokala myndigheter. AT&T äger för lite av detta mellanbandsspektrum för att använda det, men ofta tillräckligt för att bryta upp T-Mobile’s bitar.

Diagrammet från AllNet Insights visar till exempel situationen i New York-området. T-Mobile äger mycket av mittbandet här – det är lila – men som ni ser är det oftast uppdelat i skivor som skulle göra det omöjligt för operatören att skapa kanaler större än 40 MHz. Men titta ner på Queens County. Bäraren har en solid 80MHz skiva där och T-Mobile har en bättre spektrumlayout i andra städer, som Philadelphia. Så det är fortfarande värt att fråga varför T-Mobile inte använder 80MHz för 5G i Queens eller 100MHz i Philadelphia.

Tweet


2. En del av It Is Still Sprint

T-Mobile’s mid-band airwaves har en livlig historia. EBS-kanalerna har funnits sedan 1963, när den först användes för klassrums-tv: n; sedan betal-TV; sedan trådlöst internet med hjälp av WiMAX-standarden. Senast har de använts för Sprints 4G-nätverk “Spark”, vilket är det mesta av Sprints 4G-kapacitet. Så länge det fortfarande finns tiotals miljoner Sprint 4G-prenumeranter där ute, måste de använda en del av det för 4G.

På vissa begränsade platser påpekade utvecklaren Ian Littman att Sprint använde upp till 100 MHz för 4G eller 40 MHz för sina “magiska lådor” hemcellsajter och backhaul. Redan nu ser han Sprint använda 40-50MHz i sin stad. T-Mobile kan därför inte använda det spektrumet för 5G.

Tweet

I många andra städer använder Sprint fortfarande 60 MHz för LTE, vilket blockerar en del av T-Mobils potentiella användning.

Tweet

Att bli av med Sprint kommer att vara till stor hjälp. I Philadelphia, säger den trådlösa insidern Nicholas Thomas, kommer T-Mobile att kunna gå upp till 100 MHz 5G när det eliminerar Sprint-nätverket – inte använder hela sitt spektrum där, men erbjuder en bättre 5G-upplevelse än något låg- eller mellan- band nätverk kan hantera.

Tweet

En del av det arbetet görs från nätverkssidan. Men en del av det förlitar sig på att få Sprint-användare att ge upp gamla telefoner och flytta till nyare T-mobiltelefoner. Att förlora Sprints 4G-spektrum för att använda det för 5G innebär att många av de miljoner Sprint-kunderna behöver byta till T-Mobile 5G, annars kommer 4G-sidan av nätverket att drabbas. Det är en anledning till att T-Mobile driver så hårt för att få 5G-telefoner till låg kostnad, som den nya REVVL 5G, på marknaden.

Tweet


3. Radios kan inte hantera det

Även om T-Mobile rensade ut luftvågorna, tillåter inte hårdvaran den använder att köra 5G på alla 180MHz i sitt mellanbandsspektrum. Enligt Thomas är T-Mobiles Ericsson-radio begränsad till totalt 100 MHz mellan 5G och LTE, och dess Nokia-radio är begränsad till 120 MHz. Det betyder just nu att T-Mobile skulle behöva sätta två radioapparater på plats för att använda hela 180 MHz, vilket det är osannolikt att göra på grund av kostnaden.

På telefonsidan kan telefoner baserade på Qualcomm Snapdragon 865, som Galaxy S20-serien och OnePlus 8, använda två 100MHz mellanbandskanaler, så att de skulle kunna använda hela T-Mobils spektrum om det rensades ut och omarrangeras. Billigare telefoner baserade på Snapdragon 765, som REVVL 5G, kan bara använda en 100 MHz-kanal.

Tweet

Ericssons radioapparater på 100 MHz är relativt nya, vilket innebär att det kan ta år att byta ut dem.

Tweet

En del av spektrumet används för T-Mobile LTE, vilket skulle räknas mot 100MHz-gränsen och förhindra att 100MHz används för 5G.

Tweet

Spektrumet som används för Sprint räknas inte mot 100 MHz-gränsen, påpekade en Twitter-användare. Men om Sprints återstående kanaler är ordnade för att förhindra att T-Mobile har en sammanhängande 100 MHz, är det fortfarande ett problem.

Tweet

En ny trend som kallas “O-RAN”, eller öppna radioåtkomstnät, skulle kunna sänka dessa kostnader under kommande år, enligt den trådlösa tittaren Albert Lin, vilket skulle påskynda utbyggnaden. O-RAN låter dig mixa och matcha delar från olika företag snarare än att behöva köpa hela din radiostack från Nokia eller Ericsson. Men det är en ny trend, och det kan ta några år att verkligen blomstra.

Tweet

Så T-Mobile har luftvågorna för en fantastisk mid-band 5G-upplevelse, den kan bara inte använda dem alla än. Vi får se hur bra det går just nu när vår snabbaste mobilnätfunktion bryts nästa vecka.

Relaterade Artiklar

Back to top button