2019: The Year Ransomware Feased on the US Public Sector

2019 går ner när året ransomware förstörde den offentliga sektorn.

I USA påverkade attackerna åtminstone 103 amerikanska myndigheter i stor utsträckning på statlig och kommunal nivå, enligt antivirusleverantören Emsisoft, en ledande leverantör av ransomware-dekrypteringsverktyg.

På torsdag publicerade företaget en rapport som beskriver den pågående ransomwareepidemin, som har övergått från inriktning på konsumentdatorer till att byta på dåligt säkrade datorer i stora organisationer, särskilt från den offentliga sektorn.

Attacken har tagit rubriker under det senaste året för att stänga av IT-tjänster hos stadsregeringar, skolor och vårdgivare. Just idag rapporterade staden New Orleans att drabbas av en möjlig ransomware-attack som fick staden att beställa en avstängning av kommunala IT-system.

Emsisoft försökte sammanställa problemets omfattning i USA genom att hämta från pressrapporter och företagets data för att räkna hur många offer som drabbats. Det räcker med att säga att situationen är dålig. Förutom myndigheterna drabbade USA-baserade ransomware-attacker 86 universitet, högskolor och skolområden i år. Under samma period blev 759 vårdgivare i landet också utsatta för övergreppen.

Attacken omfattar att hackarna kan ha orsakat miljarder skador. Det beror på att det kan kosta en organisation tusentals till miljoner dollar att återhämta sig efter en ransomware-incident, sade Emsisoft i rapporten.

“Med tanke på att ransomware-attacker mot regeringar, vårdgivare och utbildningsinstitutioner verkligen har visat sig fungera, kommer dessa sektorer sannolikt att fortsätta att vara starkt riktade under 2020”, fortsatte företaget att varna.

Regeringar, skolor och vårdgivare är ökända för att spendera lite på IT-säkerhet på grund av sina begränsade budgetar. Som ett resultat kan deras datorsystem bli enkla mål för hackare. Inbrotten kan till exempel inträffa över en omatchad sårbarhet i ett fjärranloggningssystem. Eller hackaren kommer att lura en anställd att öppna en e-postbilaga som faktiskt innehåller skadlig kod.

När det gäller ransomware kan attackerna utvecklas genom att i hemlighet inte bara infektera ett datorsystem utan hela maskinparker för att kryptera alla filer ombord. Hackarna kommer då att erbjuda att frigöra krypterad data, men bara om offret betalar.

Antivirusleverantören Kaspersky Lab har också spårat ransomware-attackerna och har funnit att de kan sluta kräva mellan 5 000 och 5 miljoner dollar från offren när de riktar sig till en kommunal organisation.

Tyvärr är det inte lätt att ta itu med problemet. “Kommunernas cybersäkerhetsbudgettering är ofta mer fokuserad på försäkringar och nödåtgärder än på proaktiva försvarsåtgärder. Detta leder till fall där den enda möjliga lösningen är att betala de brottslingar och underlätta deras verksamhet”, sa Kaspersky Lab i en rapport på onsdagen. “Dessutom är de data som lagras i kommunala nätverk ofta viktiga för att vardagliga processer ska fungera.”

För att ändra status quo måste den offentliga sektorn prioritera IT-säkerhet samtidigt som de avstår från att betala lösenkraven, eftersom det bara uppmuntrar hackarna att slå igen. Myndigheter, skolor och vårdgivare bör också investera i att skapa säkerhetskopior.

Relaterade Artiklar

Back to top button