2019: Ett inget bra, mycket dÄligt Är för Unicorn Tech-företag

2019: Ett inget bra, mycket dÄligt Är för Unicorn Tech-företag

Den fyllda sagan om WeWork och dess katastrofala skrotade börsintroduktion gjorde mĂ„nga rubriker i Ă„r. Men bortom Adam Neumanns affischbarn har det varit ett fruktansvĂ€rt, hemskt, inget bra, mycket dĂ„ligt Ă„r för tekniska startups med miljarder dollar vĂ€rderingar – aka enhörningar.

Why Axis Bug

WeWork förlorade 1,25 miljarder dollar enbart under sitt tredje kvartal; den upprullande samarbetsstarten förbereder sig för massuppsÀgningar och företagsomlÀggningar för att hjÀlpa den nÀrmare lönsamheten. SoftBank, det japanska teknikföretaget med djupa fickor som bankrullade olönsamma enhörningar inklusive Uber och WeWork med sin Vision Fund, rapporterade en kvartalsvis rörelseförlust pÄ 6,5 miljarder dollar dÄ VD Masayoshi Son skadar kontrollen.

Det har varit ett Är med rÀkningar för tekniska enhörningar, bÄde de som har börsintroduktion och de som Ànnu inte har lyckats bli offentliga. Ubers marknadsvÀrde har sjunkit mer Àn 44 procent frÄn börsintroduktionen i maj pÄ 82,4 miljarder dollar till 45,58 miljarder dollar dÄ dess VD hamnade i ett tvivelaktigt försvar av Saudiarabien, medan Lyft har sett en liknande nedgÄng pÄ över 45 procent frÄn 24,3 miljarder dollar i mars till 13,2 miljarder dollar.

Slack, en annan investering i SoftBank, har sjunkit över 48 procent frÄn börsintroduktionen i juni pÄ 23 miljarder dollar till ett marknadsvÀrde pÄ 11,9 miljarder dollar. Pinterest, som publicerades i april pÄ 12,7 miljarder dollar, har sjunkit mer blygsamma 12,6 procent till 11,1 miljarder dollar. Under ett Är dÀr aktiemarknaden som helhet har haft stadiga vinster Àr det en omisskÀnnlig trend.

En gĂ„ng trodde att vara nĂ€sta vĂ„g av storteknologiska företag har enhörningskampen för 2019 Ă„terstĂ€llt förvĂ€ntningarna. Att kanske vĂ€rdera pengar som förlorar företag utan tydliga vĂ€gar till lönsamhet Ă€r inte den bĂ€sta lĂ„ngsiktiga strategin – eller hur, JPMorgan och Goldman Sachs?

Till och med Airbnb, som har flirtat med lönsamhet nÀr det ser en börsintroduktion 2020, har varit föremÄl för utredningsrapporter som undersökte hur den omfattande verksamheten i kombination med brist pÄ tillsyn har gjort det möjligt för bedrÀgerier och bedrÀgerier att sprida sig pÄ plattformen.

Om det finns ett silverfoder för dessa företag Àr det nÄgra Är som kan göra stor skillnad. Snapchat, som hade en av de största tekniska börsintroduktionerna 2017, uthÀrde Är med fallande aktiekurser och anvÀndarantal dÄ Facebook fortsatte att slÄ sin verksamhet. Men det sociala medieföretaget har gjort det pÄ andra sidan och Àr nu pÄ vÀg upp. Som sagt, liksom majoriteten av dessa tekniska enhörningar, Àr till och med Snapchat Ànnu inte lönsamt.