13 mÀnniskor med verkliga X-Men-mutanta superkrafter

13 mÀnniskor med verkliga X-Men-mutanta superkrafter

(Foto: Science Photo Library / Getty)

Om det Àr mutanta superkrafter som fans vill se behöver du inte vara beroende av nÄgon fiktiv, CGI-förbÀttrad Marvel-film. Det finns vÀldigt riktiga mÀnniskor med mycket verkliga genbaserade superförmÄgor runt omkring oss.

LÄt oss först börja med att mutationer inte betyder infÀllbara klor eller förmÄgan att kontrollera vÀdret. Faktum Àr att dessa smÄ genetiska stavfel resulterar vanligtvis i mycket smÄ förÀndringar, som (nÀr de inte Àr dödliga) ofta Àr osynliga.

Mutationer Àr det sÀtt pÄ vilket naturen lÀgger till nya varianter i den genetiska poolen. Om dessa egenskaper Àr fördelaktiga (eller Ätminstone godartade) överförs de genom generationer tills de blir en normal del av artens större genpool.

Utan mutationer skulle evolution inte vara möjlig – arter kunde aldrig fĂ„ nya förmĂ„gor eller attribut. Till exempel, i vĂ„r arts senaste förflutna (för cirka 12 000 Ă„r sedan) hade en enda mĂ€nniska en mutation som gav honom “supermakten” att dricka komjölk och inte bli sjuk, som sedan överfördes till hĂ€lften av vĂ€rldens befolkning. Nu har vi ostburgare.

Forskare tror att varje gÄng det mÀnskliga genomet duplicerar sig sjÀlv finns det cirka 100 nya mutationer. De Àr ganska vanliga och vanligtvis försumbara. Det skulle dock motiveras att inom pantheon av mÀnskliga mutationer, skulle vissa uttrycka sig i form av extraordinÀra övermÀnskliga förmÄgor.

LÀs vidare för 13 exempel pÄ medicinskt verifierade mÀnskliga förmÄgor som hÀrrör frÄn smÄ förÀndringar i genetisk kod. Eller för att uttrycka det pÄ ett mycket mer intressant sÀtt: HÀr Àr 13 exempel pÄ verkliga mutanta superhjÀltar!

Annons

Super uthÄllighet!

Finska olympiska skidmÀstaren Eero Mantyranta kan ha varit den första finlÀndska idrottsmannen som testade positivt för hormon dopning, men han behövde förmodligen inte eftersom han hade genetiska super uthÄllighetskrafter. Tillsammans med andra medlemmar i hans utökade familj hade Mantyranta ett tillstÄnd som hÀrrör frÄn en mutation i erytropoietinreceptorgenen. Detta resulterade i förmÄgan att bÀra 50 procent mer syre i blodomloppet, ett drag som Àr ganska fördelaktigt i uthÄllighetskonkurrens. ()

Super styrka!

NÀr du tÀnker pÄ genetiska störningar kan fysisk svaghet vara nÄgot du kan förestÀlla dig. Men det finns ocksÄ genetiska störningar som finns pÄ sidan av klockan som leder till övermÀnsklig styrka. Och det verkar vara fallet med Michigan-pojken Liam Hoekstra.

Liam har ett sÀllsynt genetiskt tillstÄnd dÀr hans kropp blockerar proteinet myostatin, vilket hÀmmar muskeltillvÀxt. Individer eller djur med denna brist tenderar att ha mycket större muskler med lite kroppsfett; en inneboende superstyrka!

Medan Liam inte tycks skryta med nĂ„gon fantastisk bilkasta styrka, Ă€r han naturligtvis starkare Ă€n alla sina kamrater utan att göra nĂ„gon trĂ€ning. Den enda nackdelen med hans tillstĂ„nd Ă€r att han mĂ„ste Ă€ta mer Ă€n de flesta för att “hĂ„lla jĂ€mna steg” med sin kropp.

Äta det som inte borde Ă€tas!

Michel Lotito var en fransk underhĂ„llare kĂ€nd som eller “Mr. Eats All.” Under hela sin karriĂ€r konsumerade Michel alla slags icke-förbrukningsbara föremĂ„l av glas, gummi och metall (som han ofta skulle följa med att ner mineralolja). En av hans mest imponerande bedrifter var att konsumera ett helt Cessna 150-flygplan, som han Ă„t i smĂ„ bitar under tvĂ„ Ă„r.

Det pÄgick ett par saker hÀr: För det första tycktes Michel lida av ett tillstÄnd som kallas Pica, en sjukdom som kÀnnetecknas av aptiten för icke-konsumtionsbara livsmedel som smuts, stenar och metaller. Men det som gör Michel verkligen anmÀrkningsvÀrt Àr det onormalt tjocka foder i magen och tarmarna som gjorde det möjligt för honom att Àta skarpa metallföremÄl och konsumera giftiga Àmnen, vilket skulle ha dödat en mindre person.

Möjlighet att Àta mÄnga korv!

Konkurrenskraftig Ă€tare Takeru Kobayashi tillskriver en del av sin unika “förmĂ„ga” till det faktum att hans mage sitter mycket lĂ€gre Ă€n för en genomsnittlig mĂ€nniska, vilket ger den mer utrymme att expandera uppĂ„t. PĂ„ frĂ„gan om hans namnlösa matsmĂ€ltnings “tillstĂ„nd” under 2012 AMA, sade Kobayashi att “magbesvĂ€ret Ă€r sant. Jag har kontrollerats inte pĂ„ allvarlig nivĂ„. Jag har fĂ„tt en kamera i magen tidigare. NĂ€r de lĂ€gger det inuti, bara kameran som rör vid insidan av magen strĂ€ckte den och det förvĂ„nade lĂ€karna pĂ„ grund av elasticiteten. ”

Hyper fotografiskt minne!

Du kan ha svĂ„rt att komma ihĂ„g de exakta detaljerna i TV-sitcom i slutet av 1970-talet, men skĂ„despelerskan Marilu Henner gör det inte. Och inte bara för att det var hennes mest anmĂ€rkningsvĂ€rda roll, utan snarare för att hon har ett tillstĂ„nd som kallas hyperthymesi, eller förmĂ„gan att minnas varje liten, dum detalj frĂ„n hennes liv som gĂ„r tillbaka Ă„rtionden. Övrig detalj.

Marilu Ă€r bara ett av 25 bekrĂ€ftade fall av hyperthymesi, vilket gör att hon kan hitta de minsta detaljerna i sitt liv nĂ€stan varje dag. Hon berĂ€ttade för ABC att rifla genom hennes minne liknar att titta pĂ„ “smĂ„ videor som rör sig samtidigt … NĂ€r nĂ„gon ger mig ett datum eller ett Ă„r eller nĂ„got ser jag alla dessa smĂ„ filmmontage, i grund och botten pĂ„ en tidskontinu, och jag rullar igenom dem och blinkar igenom dem. “

Medan vissa forskare teoretiserar hypertymesi Àr resultatet av ett tvÄngsmÀssigt tvÄngsbehov att stÀndigt granska (och dÀrför förnya) sina minnen, det finns ocksÄ en fysiologisk lÀnk dÀr den temporala loben och den kaudata kÀrnan i hjÀrnan visar sig förstoras i den drabbade .

Super flexibilitet!

Även om du inte kĂ€nner till namnet Javier Botet, Ă€r chansen att du har sett hans arbete om du Ă€r skrĂ€ckfilmfan. Javier var den utmattade varelsen i slutet av den spanska skrĂ€ckfilmen, den titulĂ€ra karaktĂ€ren i, Set in the 2017 remake of, och Slender Man i 2018-filmen med samma namn.

Som du ser i testfilmen ovan frÄn, medan mycket kan göras med smink och CGI, Àr det ingen ersÀttning för den spökhet som kommer frÄn nÄgon med förmÄgan att böja sig i ogudaktiga stÀllningar.

Botet lider av ett genetiskt tillstĂ„nd som kallas Marfans syndrom, vilket pĂ„verkar bindvĂ€v i hela kroppen. MĂ€nniskor med Marfan tenderar att vara ovanligt lĂ„nga, med lĂ„nga lemmar och fingrar och har “onormal flexibilitet.”

Marfan Àr en spektrumsjukdom, vilket innebÀr att allvarliga fall kan leda till livshotande defekter i hjÀrtat och andra organ. De med milda symtom kan dock leva normala, fulla, hÀlsosamma liv.

Fest hÄrt och ansikte Inga fysiska konsekvenser!

Varför lever Ozzy Osbourne fortfarande? Och jag stÀller denna frÄga som fan. För nÄgon som efter eget erkÀnnande har druckit, rökt, poppat, fnyst och injicerat stora mÀngder Àmnen genom Ären, hur Àr Osbourne fortfarande kvar nÀr sÄ mÄnga likadana musiker frÄn det förflutna inte Àr det?

Svaret kan bero pĂ„ hans muterade supermakter för att festa! Verkligen. Tillbaka 2010 fick Ozzy sitt genom sekvenserat och forskare sa att de hittade flera genvarianter som “aldrig sett tidigare.” De finns, kanske inte överraskande, i regioner i genomet som Ă€r förknippade med alkoholism och hur kroppen absorberar metamfetamin och andra fritidsdroger.

Otroligt sexiga Hollywoodögonfransar!

Elizabeth Taylor: skĂ„despelerska, ikon, mutant. Taylor “led” av ett sĂ€llsynt tillstĂ„nd som kallas distichia, dĂ€r ögonfransarna uppstĂ„r frĂ„n en onormal flĂ€ck pĂ„ ögonlocket. I Taylors fall skröt hon faktiskt med en dubbel uppsĂ€ttning ögonfransar, vilket bara hjĂ€lpte till att uppmĂ€rksamma hennes berömda “violetta” ögon.

Distichia kan orsaka medicinska problem hos vissa mÀnniskor, varigenom ögat stÀndigt borstas mot fransarna. Men i Taylors fall ledde det bara till berömmelse och förmögenhet.

Inget behov av sömn!

Du har alltid hört att du behöver Ă„tta timmars sömn per natt. Och det Ă€r bra rĂ„d – för de flesta. Det finns nĂ„gra mĂ€nniskor dĂ€r ute som behöver mycket mindre, och det finns anledning till att det Ă€r genetiskt.

University of California, San Francisco-forskare som genomför genetiska tester pÄ sömntestdeltagare hittade en mor och en dotter som delar ett ovanligt drag. De har bÄda en onormal kopia av en gen som kallas DEC2, vilket pÄverkar dygnsrytmen.

Resultatet Ă€r att de Ă€r “korta sovande” som behöver mycket mindre sömn Ă€n den genomsnittliga personen. Detta Ă€r en genetisk disposition som kan drabba sĂ„ mycket som 5 procent av befolkningen. ()

En sexfingersinker

Den tidigare MLB-lÀttnadskannan Antonio Alfonseca var kÀnd för sin mördare. Medan denna tonhöjd sÀkert var resultatet av Är av övning och perfektion, Àr det svÄrt att dra slutsatsen att det inte ocksÄ Ätminstone delvis berodde pÄ fingret pÄ hans kastande hand.

Alfonseca föddes med ett sĂ€llsynt genetiskt tillstĂ„nd som kallas, vilket resulterar i extra fingrar eller tĂ„r. I sjĂ€lva verket har “” (eller “BlĂ€ckfisken”, som hans lagkamrater kallade honom) ytterligare extremiteter pĂ„ varje hand och fot. Även om det Ă€r diskutabelt om det extra fingret faktiskt hjĂ€lpte hans pitching, Ă€r det svĂ„rt att förestĂ€lla sig att det hade. ()

Obrytbara ben

Medlemmar i en namnlös Connecticut-familj befanns “lida” av ett genetiskt kopplat tillstĂ„nd, vilket resulterade i betydligt starkare och tĂ€tare ben. Dessutom verkade benen vara resistenta mot Ă„ldersrelaterat slitage, ett slags anti-osteoporos.

Sjukdomsresistens

AIDS-epidemin hÀrjade homosexuella, svarta och latinx-samhÀllen under 1980-talet och början av 90-talet. Men en man lyckades aldrig bli sjuk Àven nÀr vÀnner och Àlskare omkring honom föll till den dÄ mystiska sjukdomen.

Stephen Crohn befanns ha en “delta 32-mutation”, som skyddade hans CD4 vita blodkroppar frĂ„n HIV. PĂ„ grund av denna lilla genetiska förĂ€ndring (som annars inte hade nĂ„gra synliga effekter) var Crohn helt immun mot HIV.

Inom nÄgot sjukdomsutbrott befinner sig nÄgra individer i en befolkning alltid immuna av en eller annan anledning. Dessa immuniteter kan ofta hjÀlpa forskare att beskriva sjukdomen och utarbeta behandlingar. ()

LĂ€mna inga fingeravtryck

Kallad “immigrationsfördröjningssjukdom”, adermatoglyphia Ă€r ett genetiskt tillstĂ„nd som lĂ€mnar de drabbade utan fingeravtryck. Egenskapen kom fram nĂ€r en schweizisk kvinna inte kunde komma in i USA pĂ„ grund av hennes tillstĂ„nd (alla icke-bosatta Ă€r skyldiga enligt lag att vara fingeravtryckta).

Bortsett frÄn frustrationerna med att hantera olika lokala byrÄkratier (och nyare fingeravtrycksteknik), skulle detta sÀllsynta tillstÄnd sÀkert betraktas som en supermakt för alla blivande brottslingar.

Vidare lÀsning