11 appar och tjÀnster som hjÀlper dig att hÄlla dig sÀker pÄ campus

11 appar och tjÀnster som hjÀlper dig att hÄlla dig sÀker pÄ campus

Om du har lÀrt dig nÄgonting i vÄr mediamÀttade, 24-timmars nyhetscykelvÀrld, Àr det att livet i sig Àr farligt. MÀnniskor som försöker göra dig ont vÀntar i varje hörn, och du Àr förmodligen hjÀlplös före angreppet.

Först och frĂ€mst, sluta dröja vid undergĂ„ngen och dysterheten – vĂ€rlden Ă€r mindre farlig Ă€n nĂ„gonsin tidigare. Men det gör inte ont att vara beredd – speciellt om du Ă€r pĂ„ vĂ€g till skolan. Det visar sig att sexuellt vĂ„ld mot kvinnor i Ă„ldrarna 18 till 24 pĂ„ campus Ă€r ungefĂ€r tre gĂ„nger sĂ„ sannolikt att det hĂ€nder Ă€n vad det jĂ€mförs med alla kvinnor. (Enligt RAINN.org Ă€r det fyra gĂ„nger sĂ„ sannolikt för kvinnor mellan 18 och 24 Ă„r som inte gĂ„r pĂ„ college.)

Eftersom du Àr en mycket modern person, finns det en chans att du har omringat dig med teknik. Gissa vad? Det kan hjÀlpa. Det finns ett antal sÀtt att fÄ snabb hjÀlp frÄn myndigheter och vÀnner som anvÀnder din teknik. HÀr Àr nÄgra lÀttillgÀngliga alternativ, och nÄgra du bör övervÀga att investera i om du verkligen Àr orolig att de alla vill skaffa dig.

Annons

Omedelbart Signal SOS pÄ iPhone

Om du snabbt mÄste ringa 911 utan att uppmÀrksamma dig sjÀlv stöder iPhones med iOS 11+ en funktion som kallas Emergency SOS.

Kontrollera först att den hÀr funktionen Àr aktiverad i InstÀllningar> Emergency SOS. Sedan, om du har en iPhone 8 eller högre, kan du trycka och hÄlla ner sidoknappen och en av volymknapparna tills en Emergency SOS-skjutreglage visas. Skjut den för att slÄ 911. Om du inte kan skjuta den fortsÀtter du att hÄlla ned bÄda knapparna. En nedrÀkning kommer att visas och en varning hörs. Om du fortfarande trycker pÄ bÄda knapparna nÀr nedrÀkningen slutar ringer telefonen din rÀddningstjÀnst.

Om du har en iPhone 7 eller tidigare, tryck snabbt pÄ sidan eller den övre knappen fem gÄnger. Skjutreglaget för nödsituationer visas och du kan dra för att ringa rÀddningstjÀnsten.

NÀr nödsamtalet har gÄtt igenom kan din iPhone skicka SMS till de som har utsetts till nödkontakter. För att stÀlla in det, öppna Health-appen och tryck pÄ fliken Medical ID. Knacka pÄ Redigera och blÀddra till nödkontakter. Tryck pÄ plusknappen för att lÀgga till en nödkontakt; vÀlj en kontakt och lÀgg till deras relation till dig. Tryck pÄ Klar för att spara dina Àndringar.

Du kan ocksĂ„ sĂ€ga “Hej Siri, ring 911”, om det Ă€r ett alternativ under omstĂ€ndigheterna, och Siri Ă€r instĂ€lld pĂ„ att lyssna pĂ„ dig.

Samsung SOS meddelar vÀnner

Android har inte en inbyggd funktion som Emergency SOS (Ă€nnu, se nedan), men Samsung Galaxy-telefoner har alternativet Samsung SOS; slĂ„ pĂ„ den InstĂ€llningar> Avancerade funktioner> Skicka SOS-meddelanden. Godta vissa villkor (Samsung vill inte bli stĂ€md om du inte kan ansluta) och lĂ€gg sedan till eller skapa kontakter för dina SOS-meddelanden. Du kan ocksĂ„ stĂ€lla in funktionen för att bifoga bilder eller ljud som spelats in vid aktiveringstillfĂ€llet. För att aktivera, tryck pĂ„ strömbrytaren pĂ„ telefonen tre gĂ„nger. Det skickar meddelanden – inklusive din nuvarande plats – till de förinstĂ€llda kontakterna, men det ringer inte rĂ€ddningstjĂ€nster.

Google Pixel’s Future Help Caller

Senare i Ă„r har Google planer pĂ„ att lĂ€gga till avancerade nödsamtal i telefonappen pĂ„ sin Pixel-telefonlinje, Ă€ven om andra Android-enheter kanske kan anvĂ€nda den. Knappar för medicin, brand och polis Ă€r ocksĂ„ pĂ„ gĂ„ng. De skickar GPS-information och din pluskod – den öppna kĂ€llkoden som ger adresser till platser som inte ens har en gata.

Alexa, ring för hjÀlp!

Du kan inte riktigt ringa 911 med din smarta högtalare om du inte har nÄgot som Echo Connect, som tappar in i din fasta hemtelefon (om du fortfarande har en av dem). Det suger typ, men Connect inkluderar inte en mÄnadsavgift eftersom den helt enkelt anvÀnder din befintliga fasta telefon.

Det finns inga Alexa-fÀrdigheter som ringer 911, men ett antal av dem kan varna kontakter via samtal, e-post eller SMS. De inkluderar Ask My Buddy, Guardian Circle och My SOS Family.

Du kan bara anvÀnda Google Assistant för att ringa 911 om du pratar med den pÄ din telefon. Det fungerar inte pÄ Google Home-enheter, men Ask My Buddy stöder Google Assistant. Och kom ihÄg att du alltid kan be Siri att ringa 911 pÄ en iPhone.

HÄll tills sÀkert med middagsljus

Den grundlÀggande Noonlight-appen (tidigare SafeTrek) för iOS och Android brukade ha en huvudfunktion: den lÄter dig hÄlla fingret pÄ knappen pÄ skÀrmen tills du var sÀker. Ta bort fingret utan att ange en kod och det varnar myndigheter och vÀnner. Det gör det fortfarande, Àven med smartwatches som anvÀnder Wear OS (för $ 2,99 per mÄnad).

TjÀnsten har dock utvidgats till ett antal IoT-enheter, som sÀkerhetskameror och rökdetektorer. Kanske bÀst av allt kan du begÀra hjÀlp frÄn tjÀnsten med röstassistenter pÄ Google Home eller Amazon Echo-högtalare.

Tryck pÄ panik-knappen i en Uber eller Lyft

De stora rittdelningstjÀnsterna vet att saker kan gÄ riktigt, riktigt fel nÀr du Àr i en bil, sÄ Uber och Lyft erbjuder inbyggda sÀtt att ringa efter hjÀlp.

I cirka 60 stÀder erbjuder Uber 911 hjÀlp. Om du behöver hjÀlp, tryck pÄ sköldikonen lÀngst ner pÄ kartskÀrmen, tryck pÄ 911 Assistance och se till att den visar bilen du befinner dig i och din aktuella plats. Tryck pÄ den röda CALL 911-knappen, och alla detaljer ovan, Àven bilens registreringsskyltnummer som registrerats av föraren, blir tillgÀngliga för sÀndare. Om du anvÀnder det, förvÀnta dig uppföljningssamtal frÄn Uber kundsupport.

Lyft meddelade planer för sin egen panik-knapp i maj; förare har haft en sedan förra Äret.

Med Uber och Lyft kan du dela din plats eller ETA med en kontakt medan du Àr i fordonet.

BĂ€r en panik-knapp

Om det smarttelefonbaserade panik-knappalternativet inte Àr nÄgot för dig kan du bÀra en verklig knapp. WearSafe ansluter till din telefon via Bluetooth och aktiveras med ett tryck. Det kostar $ 149,99, vilket inkluderar gratis batteribyte för livet.

BĂ€r en panik-knapp med pepparspray

Denna enhet Ă€r som den Q skulle ge James Bond för sĂ€kerhet. Den Bluetooth-baserade DAD (Defense Alert Device) frĂ„n TigerLight kan skicka varningar till kontakter, liksom till andra DAD-appanvĂ€ndare inom en mils radie, som uppmanas att kontakta 911 för dina rĂ€kning. Du behöver inte sjĂ€lva DAD-enheten för att ha appen, men om du har enheten har du nĂ„got mer – en multilĂ€gesficklampa med en knapp för att aktivera appen och pepparspray. Med den sprayen kostar DAD $ 129,99; fĂ„ en utan spray för 10 dollar mindre.

Bifoga en Kitestring via SMS

Kitestring Ă€r unik eftersom den inte krĂ€ver nĂ„gra speciella appar pĂ„ din telefon. Dess primĂ€ra grĂ€nssnitt Ă€r SMS-textmeddelanden, sĂ„ det fungerar pĂ„ nĂ€stan vilken mobiltelefon som helst – Ă€ven en gammal flip-telefon med T9-typ.

Registrera dig och berÀtta för Kitestring nÀr du Àr ute, kanske pÄ första dejten eller gÄr hem sent pÄ kvÀllen. Kolla in via text ibland eller svara pÄ Kitestrings nagande. Om du inte gör dessa saker kommer tjÀnsten att meddela förinstÀllda nödkontakter med en varning.

TjÀnsten Àr gratis för tre resor per mÄnad och en kontakt; betala $ 3 per mÄnad för obegrÀnsade resor och kontakter. Premiumversionen erbjuder ocksÄ flerÄrigt lÀge, dÀr Kitestring stÀndigt kontrollerar dig oavsett vad du gör. Kan vara praktiskt om du fÄr hjÀrnskakning.

Installera betrodda anslutningsappar

Cirkel 6 () lĂ„ter dig vĂ€lja sex kontakter som kan ta emot förinstĂ€llda meddelanden nĂ€r du behöver hjĂ€lp. SMSa GPS-koordinater, begĂ€r ett samtal för att “avbryta” en negativ situation och mer. En Circle of 6 U campus-upplaga Ă€r anpassad för vissa högskolor.

BSafe () Ă€r ett SOS-appsystem pĂ„ steroider, sĂ€rskilt i premiumversionen. Spela in ljud och video automatiskt nĂ€r du aktiverar SOS – nĂ„got du kan göra via röst – och det skickas till kontakter med appen, som kan spĂ„ra dig via GPS. Under tiden kan du aktivera ett larm som förhoppningsvis kommer att skrĂ€mma bort alla potentiella angripare.

Testa din dryck

Den hĂ€r handlar mindre om att fĂ„ hjĂ€lp Ă€n om att hjĂ€lpa dig sjĂ€lv. Om du gick bort frĂ„n din drink i en fullsatt bar eller fest (snĂ€lla gör inte det) och har till och med den minsta insikten om att nĂ„got Ă€r fel – det vill sĂ€ga nĂ„gon smittade din sprit med droger – kan du testa det. SipChip frĂ„n Undercover Colors fortsĂ€tter din nyckelring för transport. LĂ€gg en droppe frĂ„n din dryck pĂ„ den och den lilla testaren inuti visar linjer, ungefĂ€r som ett graviditetstest. TvĂ„ rader Ă€r okej, men en rad innebĂ€r att det finns testade vĂ„ldtĂ€ktsdroger. SĂ„ kasta vĂ€tskan i ditt date ansikte. Tester börjar vid $ 14,99 för 3, upp till $ 44,99 för 10. Det fungerar inte pĂ„ varma drycker, men hĂ€vdar annars en noggrannhet pĂ„ 99,3 procent.

Vidare lÀsning

Högtalarrecensioner

Högtalarens bÀsta val