10 viktiga steg för att skydda din identitet online

Identitetsstöld kan skaka din värld, och inte på ett bra sätt. Du kan förlora tillgången till dina finansiella konton eller hitta en överraskningsrätt på ditt hus. Du kan till och med hamna i arrest om någon begår ett brott under din identitet. Vad kan du göra för att avvärja dessa alarmerande möjligheter? Här är några enkla tips som kan hjälpa dig att hålla dig före tjuvarna. Inget av dessa garanterar din säkerhet mot en tjuv som har riktat dig personligen, men de flesta brottslingar följer den låghängande frukten – de som inte skyddar sig själva. Dessa tio tips kan hjälpa till att se till att du och din identitet inte är enkla att välja.

1. Strimla, strimla, strimla

Kasta eller återvinn aldrig kontoutdrag, räkningar eller något dokument som innehåller din personliga information. Investera i en dokumentförstörare för hemmet och använd den. När du är osäker, strimla!

De bästa dokumentförstörare för ditt hem eller mindre kontor

2. Säkra dina dokument

Du behöver inte ständig tillgång till viktiga dokument som födelsebevis, skattedeklarationer, socialförsäkringskort och så vidare. Förvara dem i ett brandsäkert hem. Det är ett bättre val än ett bankfack. Lådans innehåll är inte försäkrat, och banker har varit kända för att borra ut lådor och ta bort innehållet utan föregående meddelande.

Vad sägs om en låsbox för dina digitala dokument också? Genom att använda krypteringsprogramvara kan du se till att ett snoop som får åtkomst till din dator inte kan läsa dina känsliga dokument.

3. Starta dina lösenord

Det är sant att ett brott på en säker webbplats tänkbart kan avslöja dina inloggningsuppgifter för tjuvar, men du kan minimera skadan genom att använda ett annat starkt lösenord för varje säker webbplats. Naturligtvis behöver du en lösenordshanterare för att hålla dem raka.

4. Mamma är ordet

Du måste tillhandahålla personlig information när du vill ha vissa saker, till exempel en inteckning eller ett nytt försäkringskonto. Men vid den tiden har du initierat processen och har verifierat att du har att göra med ett legitimt företag. När ett företag kontaktar dig och ber om personlig information, antingen via snail-mail, e-post eller telefon, zip din läpp. Om du tycker att kontakten kan vara legitim, be om ett sätt att kontakta dem efter att du har undersökt det.

5. Var inte lurad

Det är trevligt att få hjälp från teknisk support för eventuella datorproblem du kan ha. Låt dig inte luras av förmodade tekniska supportagenter som ringer eller kontaktar på annat sätt. Ja, de kan hävda att din dator skickar ut virus och att de måste städa den annars kommer du att vara i trubbel. De kommer med någon vild historia, men så småningom börjar de be om lösenord eller begära fjärråtkomst till din dator. Lägg på.

Apple iPhone X Face ID

6. Lås din telefon

Den smarttelefonen i fickan är en identitetstjuvs dröm. Den har din e-post, chatt, sociala medier och andra appar, troligen inloggad och tillgänglig. Den innehåller personuppgifter i massor, inklusive alla dina kontakter. Du måste absolut använda en stark autentiseringsmetod för att låsa telefonen. En fyrsiffrig PIN-kod räcker inte och inte heller ett alltför enkelt svepmönster. Din bästa satsning är biometrisk autentisering, som fingeravtryck eller ansiktsigenkänning som det som erbjuds av iPhone X, bakom ett allvarligt starkt lösenord.

7. Phishing är ingen Phun

Att få en datastjälande trojan installerad på miljoner datorer är hårt arbete. Det är mycket lättare att helt enkelt lura offren att ge bort sina uppgifter. Nätfiskewebbplatser imiterar bank och andra känsliga webbplatser, i hopp om att någon dålig sap kommer att ange sitt användarnamn och lösenord. De kan till och med omdirigera till själva webbplatsen. Ge inte bort din identitet. Om du uppenbarligen får ett e-postmeddelande från din bank, klicka inte på några länkar. Logga istället in på bankens webbplats direkt. Leta efter en säker HTTPS-URL och låsikon och se till att URL-adressen i adressfältet är korrekt. Och om ditt antivirus eller webbläsare flaggar en webbplats som bedräglig, håll dig borta!

Nätfiske är också ett problem på arbetsplatsen. I en attack som kallas spjutfiske skapar malefactors extremt övertygande e-postmeddelanden, utformade för att lura anställda eller chefer att ge bort sina lösenord eller till och med överföra pengar till skumma konton. Håll dig vaken när du använder din e-post på jobbet också.

8. Installera skydd

Varje dator och bärbar dator behöver ett kraftfullt antivirusprogram eller till och med en hel säkerhetssvit. Några säkerhetssviter inkluderar skydd mot stöldskydd för bärbara datorer; det finns också fristående verktyg som kan låsa ner en förlorad eller stulen bärbar dator och till och med hjälpa till att återställa den. Säkerhetsprodukter för mobila enheter tenderar att kombinera antivirus och stöldskydd. Android-enheter är särskilt sårbara, men vilken enhet som helst kan gå vilse eller bli stulen, så installera skydd.

Stanna inte där; installera också ett virtuellt privat nätverk eller VPN. Din lokala säkerhetsprogramvara skyddar dina data på dina egna enheter medan VPN skyddar den när den reser på internet. Att använda en VPN tjänar också till att dölja din personliga IP-adress och därigenom hindra webbplatser från att identifiera din plats baserat på den adressen.

9. Undvik överdelning

Att dela dina inlägg och bilder med din krets av vänner på sociala medier är kul, men du kanske delar med identitetstjuvar om du inte är försiktig. Det är mycket viktigt att du säkert skyddar dina sociala medier. Kontrollera dina integritetsinställningar då och då, eftersom sociala medietjänster gillar att göra ändringar.

10. Få gratis kreditrapporter

Du är berättigad till en gratis kreditrapport per år från de tre stora kreditföretagen. Du kan registrera dig för rapporter från TransUnion, Equifax och Experian på www.annualcreditreport.com. Ja, Equifax-intrånget exponerade personuppgifter för 143 miljoner amerikaner, men företaget är fortfarande verksamt. Här är ett knep; inte få dem alla på en gång. Få en i taget, med fyra månaders mellanrum. Det ger dig bättre täckning totalt sett. Överväg också att registrera dig för den kostnadsfria, annonssupportade Credit Karma-tjänsten, som håller ett vakande öga på din kreditpoäng.

En tanke till. Du har säkert sett annonser som lovar skydd mot identitetsstöld. I själva verket kan dessa tjänster inte riktigt förhindra identitetsstöld, men de kan vara till stor hjälp för att hantera konsekvenserna. Överväg exakt vilka tjänster som skydd mot identitetsstöld gör (och gör inte) och besluta sedan om du är villig att betala för tjänsten.

Du behöver inte ändra ditt liv helt för att skydda dig mot identitetsstöld. Följ dessa tio enkla tips så har du en mycket god chans att motverka stöld.

Relaterade Artiklar

Back to top button