1 av 10 amerikaner tror inte att mÄnlandningen verkligen hÀnde

1 av 10 amerikaner tror inte att mÄnlandningen verkligen hÀnde

Den hÀr veckan Àr det femtioÄrsdagen av Apollo 11-uppdraget; den som landade mÀnskligheten pÄ mÄnen för första gÄngen, i ett jÀttesteg. Det Àr en av mÀnsklighetens stora framgÄngar hela tiden. SÄ det Àr nedslÄende utöver ord att se resultaten av en nyligen genomförd 500-personers omröstning, dÀr hela 10 procent av de tillfrÄgade amerikanerna inte tror att det faktiskt hÀnde. Kom igen, mÀnniskor. Walter Cronkite ljög inte.

Why Axis Bug

Antalet mĂ„nlandningsförnekare Ă€r upp frĂ„n 6 procent 1999, enligt en Gallup-undersökning som genomfördes pĂ„ 30-Ă„rsjubileet som SatelliteInternet citerade, som genomförde den aktuella undersökningen. Det Ă€r en sorglig trend. Som du kan se i diagrammet, ju yngre personen tillfrĂ„gade, desto mer troligt trodde de att mĂ„nlandningen Ă€gde rum pĂ„ en Hollywood-ljudscen. Äldre amerikaner – de som Ă€r mer benĂ€gna att ha sett mĂ„nlandningen hĂ€nda live eller Ă„tminstone förĂ€ldrar som gjorde det – var mer benĂ€gna att tro.

Och gissa vad? MÄnga yngre respondenter var ocksÄ mer benÀgna att sÀga att de trodde att jorden var platt ocksÄ. Ingen lögn.

Varför tror förnekare att mÄnlandningen Àr en konspiration mellan regeringen och NASA? Tja, 41 procent sÀger att flaggan som viftar i mÄnlandningsfilmen Àr en giveaway. 14 procent sa att du inte kan lÀmna ett fotavtryck i mÄnstoft.

Konspirationerna strÀcker sig till 98 procent av landningsförnekarna som Àr övertygade om att regeringen spionerar pÄ oss genom teknik (ja, det ger jag dem); 51 procent tycker ocksÄ att Mars Rover Àr förfalskad. (Den hÀr historien frÄn History.com debunker de flesta av de vildare konspirationsteorierna.)

Var placerar detta oss i jĂ€mförelse med andra “intelligenta” liv dĂ€r ute? Oavsett anledning Ă€r det mycket mer troligt att skeptikerna om vĂ„r egen förmĂ„ga att sĂ€tta mĂ€nniskor pĂ„ mĂ„nen tror pĂ„ rymdutlĂ€nningar som redan har kommit till jorden. (Och för att vara Ă€rlig Ă€r ett stort antal mĂ„nlandande troende överens.)

Varför axeln -diagram- Vem tror att utomjordingar har besökt

Vill du lĂ€gga till mĂ„nlandningens sorgshög? Lego och The Harris Poll gjorde en undersökning av 3000 i tre lĂ€nder – USA, Storbritannien och Kina – för att se hur de kĂ€nner för att gĂ„ ut i rymden. Saker har förĂ€ndrats mycket frĂ„n de dagar dĂ„ alla amerikanska barn ville bli astronaut (eller kanske en cowboy). Nu sĂ€ger bara 11 procent att de vill vara astronaut … men 29 procent sĂ€ger att de skulle Ă€lska att vara en Vlogger eller YouTuber nĂ€r de vĂ€xer upp. (PĂ„ nĂ„got sĂ€tt Ă€r det att bli lĂ€rare tvĂ„a pĂ„ deras lista .., troligen för att de tror att de fĂ„r somrar.)

SĂ€g vad du gillar om Kina – barnen dĂ€r gillar utrymme sĂ„ mycket att 56 procent vill vara (rymdnavigatörer). Kanske hjĂ€lper det att Kina inte hade ett bemannat rymdprogram förrĂ€n 2003.

LÀs mer om Lego / Harris-enkÀten pÄ Ars Technica.